Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-25 20:21:36

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, "Siyasi istikrarımız, kararlılığımız, geçmiş reform tecrübe ve başarılarımız, bu reformları gerçekleştirme yolunda en önemli teminatlarımızdır" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, maliye politikasının son 12 yılına bakıldığı zaman, Türkiye'nin 2006 veya 2007 yılları sonrası maliye politikalarını yeniden dizayn etmesi gerektiğini ancak bunu başaramadığını ileri sürdü.

Usta, 2016 bütçesinde de bunun çok fazla izini göremediklerini belirterek, Türkiye'de dış kaynak girişli büyüme olduğunu savundu. İhtiyaç neyse ona göre bütçe yapılması gerektiğini kaydeden Usta, hükümetin ve bakanlıkların önceliği belirlediği ortama geçilmesinin çok daha faydalı olacağını söyledi.

Usta, mali disiplinin sadece açığı tutturma meselesi olmadığını, bu yıl da bütçe açığının az da olsa saptığını anlattı.

Usta, "Bütçe, 'nasıl bir bütçe' diye baktığımızda, Sayıştayın, Parlamentonun devre dışı bırakıldığı, millete hesap verilmeyen bir bütçe. Maalesef böyle bir bütçedir" diye konuştu.

- "Üniversiteli işsizler artık yüz binleri bulmaktadır"

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise bütçelerin şeffaf, adaletli, yasalara ve teamüllere uygun olması gerektiğini söyledi.

Durmaz, "2016 bütçesi antidemokratik, dayatmacı ve katılımcılıktan uzaktır. Orta vadeli programların Türkiye'nin yapısal problemlerini çözebilecek kabiliyette olmadığı da açıkça görülmektedir" ifadesini kullandı.

"İşsizlik rakamının düşmesi için en az yüzde 5 büyümenin yakalanması gerekiyor. Görünen o ki işsizlik, önümüzdeki en az 3 yıl Türkiye'nin kanayan yarası olmaya devam edecektir" diyen Durmaz, finans krizi yaşayan birçok ülkenin işsizliği doğal sayıya çektiğini, Türkiye'de ise bu sayının oldukça kontrolsüz ilerlediğini savundu.

Durmaz, "Ülkede gençler geleceğinden umutsuz. Üniversiteli işsizler artık yüz binleri bulmaktadır. İşsiz üniversiteli sayısı AKP döneminde rekor kırdı. Her 4 işsizden birisi üniversitelidir. Üniversite mezunu işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu veri, Türkiye ekonomisinin hiç de iyi yönetilmediğini gözler önüne sermiştir" dedi.

Durmaz, AK Parti iktidarları döneminde yaşanan ekonomik gelişmeleri sıralayarak, Türkiye'nin zenginlik kaynaklarına rağmen dünyada hak ettiği yerde olmadığını öne sürdü.

Durmaz, zamların dar gelirlinin bir ekmeğini daha masasından aldığını belirterek, ekmeğe yapılan zamları anlamakta zorlandıklarını kaydetti.

- "Dış pazar daralıyor"

Karşılarına çıkan büyümenin sağlıklı ve yeterli olmadığını savunan CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, olumsuz verilerde konjonktürel dalgalanmaların arkasına sığınıldığını ileri sürdü.

Karabıyık, "Dış pazarlar daralıyor. Dış politikada sorunlar var ve rekabet edebilirlik gücümüz azalmıştır. Düşük enflasyon beklentisi var. Bu, bana çok iddialı geliyor. Merkez Bankası, şu anda enflasyonu tetikleyici bir görünüm içerisindedir" diye konuştu.

Seçimler öncesinde AK Parti'nin sürekli istikrar vurgusu yaptığını söyleyen Karabıyık, tek parti iktidarına rağmen, 17 milyar dolar yabancı sermayenin çıktığını ve bunun küresel sermayenin bazı şeyleri istikrarlı görmediği anlamına geldiğini savundu.

- "AK Parti hükümetleri döneminde kişi başı milli gelir arttı"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da siyasi istikrarla ekonomik kalkınma arasında güçlü ilişki olduğuna dikkati çekerek, AK Parti hükümetleri döneminde de kişi başı milli gelirin arttığını, Türkiye'nin düşük gelir grubu ülkelerinden, orta gelir grubu ülkeler seviyesine yükseldiğini söyledi.

Ekonomik önceliklerin, istikrarlı ve güçlü büyüme, tasarrufların artırılması, mali disiplin ve fiyat istikrarı olduğunu dile getiren Çaturoğlu, "Siyasi istikrarımız, kararlılığımız, geçmiş reform tecrübe ve başarılarımız, bu reformları gerçekleştirme yolunda en önemli teminatlarımızdır" diye konuştu.

Çaturoğlu, 2016 bütçesinin temel özelliklerine bakıldığında, öteden beri olduğu gibi eğitimin birinci öncelik görüldüğünü, ikinci olarak sağlıkta kalitenin artırılmasının planlandığını, kamu ve özel yatırımların desteklendiğini, çalışanların ve emeklilerin mali ve sosyal haklarının geliştirildiğini aktardı.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ise bir ülkede demokrasi doğru işlemez ve bilgi toplumu olma yönünde temel oluşturulmaz ise o ülkede büyüme de olmayacağını kaydederek, "Bu dönemde Türkiye olarak yapılacak her kararlı eylem ve uygulamada bu zamanı, temeli ve gerçekleri görmezden gelerek herhangi bir tercihte bulunmak çok doğru olmayacaktır" dedi.

Son 2-3 yıllık sürece bakıldığında, artık yabancı ve yerli yatırım iştahı kalmadığını, Türkiye'den çıkışlar yaşandığını savunan Tamaylıgil, portföy yatırımlarında ve sıcak para miktarında da azalma olduğunu öne sürdü.

- "Bütçede en önemli artış MİT bütçesinde"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da toplantıda kutsal bir iş yaptıklarını belirterek, iktidar milletvekillerinin komisyona ilgisinin yeterli düzeyde olmadığını söyledi.

Kuşoğlu, "Kul hakkı dediğimiz mesele budur işte. Bununla ilgili buradayız. Somutu budur. Hikaye değil ki buraya gelip de milletvekilliği yapmak. Bunlarla ayrıntılı olarak hepimiz uğraşacağız. Bu, bizim sorumluluğumuz. Kul hakkıdır, vebaldir, hepimiz üzerinde sorumluluktur" ifadesini kullandı.

Bu sözler üzerine AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, komisyon toplantısına partili milletvekilleri olarak ilgi duyduklarını ve katıldıklarını söyledi.

Bazı milletvekillerinin toplantıda ilgisiz konularda da konuştuğunu savunan Öztürk, bunlara cevap vererek, komisyon toplantısını uzatmak istemedikleri için fazla söz almadıklarını kaydetti.

Bütçede en önemli artışın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı bütçesinde olduğunu dile getiren Kuşoğlu, "Yüzde 454'lük bir artış var. En önemli artış orada. O gösteriyor, Türkiye'nin nereye doğru gitmekte olduğunu. Sıkıntıları gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bütçenin hukuka uygun yapılması gerektiğini anlatan Kuşoğlu, "Bir saray başdanışmanı, en köklü kurumlardan bir tanesi, özel sektör kurumlarından bir tanesi, İş Bankasıyla ilgili olarak diyebiliyor ki 'Buna devlet el koymalıdır'. Böyle bir hukuksuzluk, böyle bir anlayış olur mu ve bu, kamudan gelebilir mi?" şeklinde konuştu.


Haber Ara