Dolar

32,2189

Euro

35,1378

Altın

2.464,87

Bist

10.319,96

10. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi

10. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 17:33:56

10. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Afrika Enstitüsü tarafından "Afrika'da Ticaret, Yatırım ve Rekabet: Yeni Fırsatlar" ana temasıyla düzenlenen 10'uncu Uluslararası Türk-Afrika Kongresi başladı.

Senegal'in başkenti Dakar'daki kongrenin açılışında konuşan Senegal Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye, Afrika Kıtası'nın Türkiye için ticaret ve yatırım fırsatlarıyla dolu olduğunu belirtti.

Ndiaye, Senegal'in üye olduğu Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) gibi ekonomik oluşumlar sayesinde bölgedeki 300 milyon tüketiciye ulaştığını söyledi.

- Türkiye'nin tecrübesinden faydalanmak

Senegal Yatırım ve İşbirlikler Bakanı Khoudia Mbaye de Türkiye'nin Senegal'de önemli yatırımlara imza attığını kaydetti. Türk iş adamlarının Senegal'e ilgisinden mutlu olduklarını ifade eden Mbaye, Senegal Kalkınma Planı çerçevesinde Türkiye'nin turizm ve tekstil alanındaki tecrübesinden faydalanarak bu sektörlere ağırlık vermeyi istediklerini anlattı.

Mbaye, "Senegal'in bulunduğu coğrafya açısından stratejik önemi var. Enflasyon oranı giderek düşüyor ve istikrarlı bir ülke. Ülkemiz özellikle tarım alanında önemli fırsatlar barındırıyor. Türk yatırımcıları bu alanlara yönelmeye davet ediyoruz" dedi.

- "Afrika Türkiye için yatırım fırsatlarıyla dolu"

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Afrika'nın, Türkiye'nin uluslararası politikasının öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Arı, Afrika Kıtası'ndaki Türk Büyükelçiliği sayısının önemli oranda arttığını belirtti.

"Türkiye, Afrika ekonomisini yatırım, ticari ve sosyal yardımlar alanında destekliyor. Ayrıca bölgede barışın korunması ve olası krizlerde diplomatik rol de üstleniyor" ifadesini kullanan Arı, Türkiye'nin "Afrika'daki sorunlara yerinde çözüm bulmak" prensibini kabul ettiğini vurguladı.

Arı, Türkiye ile Afrika Kıtası arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde artış kaydettiğini, yatırımların yeni iş sahaları oluşturduğunu ve yerel ürün üretimi ile ihracatı arttırdığını dile getirdi. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinde Senegal'de temsilcilikleri bulunan Türk kurumlarının da önemli roller üstlendiğine dikkati çeken Arı, şöyle konuştu:

"THY, Senegal-Türkiye arasındaki seferlerine geçtiğimiz aylarda kargo hizmetini de ekledi. TİKA bugüne kadar çok sayıda kalkınma projesine imza attı. Anadolu Ajansı sayesinde Türk halkı bölgedeki gelişmeleri yakından takip edebiliyor. Türkiye Afrika için gerçek bir partner."

- Uzmanlar iki gün boyunca Afrika'yı konuşacak

TASAM Başkan Yardımcısı Murat Bilhan ise Senegal Devlet Başkanı Macky Sall'ın kısa süre önce G20'ye katılmak üzere Türkiye'ye gittiğini hatırlatarak, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Dünya genelinde tüketici sayısının arttığına, buna karşın kaynakların azaldığına işaret eden Bilhan, zenginlik ile fakirlik arasındaki açığın kapatılması gerektiğini vurguladı.

Senegal Hükümeti ile Dışişleri Bakanlığı ve Batı Afrika Para ve Ekonomik Birliği'nin de desteklediği, alanlarında uzman kişilerden oluşan geniş bir kitleyi buluşturarak kapsamlı görüş alışverişine imkan sağlayan platform niteliğindeki kongre, yarın sona erecek.

Kongre kapsamındaki oturumlarda "Afrika'nın Ekonomik Görünümü", "Afrika'da Ticaret", "Afrika'nın Yatırım Haritası ve Sektörel Dağılım", "Afrika'daki Rekabetin Görünümü", "Türkiye-Afrika İlişkileri: Fırsatlar ve Beklentiler" alt temaları ele alınacak. Kongre'ye çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluş ve şirket temsilcileri de katılıyor.

Haber Ara