Dolar

32,7193

Euro

35,0217

Altın

2.444,47

Bist

10.471,32

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-10 14:07:38

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Irak'taki İnsan Hakları Bağımsız Yüksek Komisyonu ülkede başta "yaşam hakkı" ihlali olmak üzere her türlü insan hakları ihlaliyle karşı karşıya kalındığını belirtti.

Komisyon üyelerinden Meysem el-Gazzi, "Irak'ta bugün karşılaştığımız en büyük sıkıntı, insan haklarının kutsalı sayılan ve uluslararası düzenlemelerle güvence altına alınan hayat hakkının terör nedeniyle ihlalidir. Bunu hükümetin rejimi koruma adı altında ifade özgürlüğünü kısıtlamak için mevzuat belirleme çabası takip ediyor. Bu da hükümetin ifade araçları üzerinde kontrol sağlaması ve sansür uygulaması anlamına gelir" diye konuştu.

Eğitim ve sağlıkla ilgili sıkıntıların da yaşadığını kaydeden Gazzi, "Özellikle ilköğretimdeki yozlaşma, ailelerin özel eğitime yönelmesine neden oluyor. Yaralıların ve kanser gibi tehlikeli hastalıkların artması sebebiyle sağlık alanında da sıkıntılar yaşanıyor" dedi.

İkinci dünya savaşında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması, insanlara tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması için ortaklaşa alınan kararlar, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi" adı altında, 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmişti.

Haber Ara