Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

Ahmet Hamdi Tanpınar

Türk şair, roman yazarı, siyasetçi Ahmet Hamdi Tanpınar. Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir? İşte Ahmet Hamdi Tanpınar'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-27 19:13:11

Ahmet Hamdi Tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Haziran 1901 tarihinde İstanbul'da doğdu. Doğduğu şehirde öğrenim hayatına başlayan Tanpınar'ın babası kadıydı. Babasının mesleğinden ötürü Tanpınar, Anadolu'nun birçok yerinde bulunmuştur. Eğitimini başka şehirlerde sürdüren Tanpınar'ın annesi bu yıllarda hayatını kaybetmiştir. Bu sırada henüz 13 yaşında olan Tanpınar, annesinin ölüm hadisesini eserlerine de yansıtmıştır. Daha sonra Antalya'ya yerleşen Ahmet Hamdi Tanpınar, lise eğitimini burada tamamlar. Liseden sonra ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne kaydolur. Tanpınar'ın edebiyat yaşamı için bu büyük bir adımdır. 1919 senesinde kaydolduğu Edebiyat Fakültesi'nde hocaları arasında Yahya Kemal Beyatlı bulunmaktadır. Üniversite eğitiminden ise Hüsrev-ü Şirin mesnevisi üzerine hazırladığı bir tez ile mezun olmuştur.

Tanpınar, şiirlerini ilk olarak Dergâh dergisinde yayımlamıştır. Üniversite mezuniyetinden sonra edebiyat öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Liselerde, enstitülerde edebiyat öğretmenliği yapan Tanpınar, Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat tarihi öğretmenliği yapmıştır. İlerleyen zamanlarda Ahmet Hamdi Tanpınar, söz konusu akademide estetik dersi de vermeye başlamıştır. Yine bu senelerde usta yazar, mitoloji derslerini de ekleyerek kariyerinde önemli adımlarla ilerlemiştir. 1939 senesinde ise Tanpınar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne Yeni Türk Edebiyatı Profesörü olarak atanmıştır. Edebiyat yaşamının yanı sıra Tanpınar, 1942 senesinde milletvekili olarak meclise girmiştir. Bir süre bu görevi yerine getiren usta yazar bu görevinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nda müfettişlik görevini üstenmiştir. Birçok ülkede görev yapan Tanpınar, 23 Ocak 1962 tarihinde kalp krizi nedeniyle yaşama veda etmiştir.

Başlıca Eserleri

Öyküler

Abdullah Efendi'nin Rüyaları

Yaz Yağmuru

Hikâyeler

Mahur Beste

Romanları

Huzur

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Aydaki Kadın

Deneme

Beş Şehir

Yaşadığım Gibi

Araştırma-İnceleme

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın araştırma ve inceleme kitapları yayımlandıkları tarihten itibaren günümüzü kadar hâlâ üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders kitabı olarak okutulmaktadır. Tanpınar, bu özelliğiyle de günümüz eğitim hayatına ve edebiyat dünyasına ışık tutmaktadır.

Tevfik Fikret: Hayatı, Şahsiyeti

Namık Kemal Antolojisi

Edebiyat Üzerine 

19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara