Dolar

32,4512

Euro

34,7970

Altın

2.440,26

Bist

9.915,62

'Ağaçlar kendi büyüklüklerinin farkında'

Bilim insanları ağaçların artan ağırlığa göre dallarının dairesel büyümesini ayarlayabildiğini kanıtladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-31 17:51:59

'Ağaçlar kendi büyüklüklerinin farkında'

Helsinki Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma kapsamında ağaçların artan ağırlığa göre dallarının dairesel büyümesini ayarlayabildiği kanıtlandı.

Independent Türkçe'nin Phys-Org sitesinden aktardığı habere göre bitki dallarının artan ağırlığa tepki verip vermediği prensibi belirsizliğini koruyordu. Prensibi tespit etmek amacıyla bir araya gelen araştırmacılar tüylü huş ağacının genişlik-uzunluk oranlarını değiştirdi.

Bunun sonucunda ağacın verdiği tepkinin dal uzunluğuna göre değiştiği görüldü. Buna ek olarak dalın yanal hareket derecesi için bu tepkinin gerekli olduğu belirtildi: Sabit ağaçlar serbest hareket edenler kadar kalın büyümüyor.

KONU İLK KEZ ELE ALINIYOR

Helsinki Üniversitesi'nin Biyolojik ve Çevresel Bilimler Fakültesi'nden Juan Alonso-Serra, “Her ne kadar bitkilerin kendi ağırlıklarını ve dallarının kalınlıklarını hissettiği fikri kulağa sezgisel gelse de, bu soruyu ağaçlar açısından ilk kez ele alan bizim çalışmamız” ifadelerini kullandı.

DİĞER AĞAÇLARLA KIYASLAMA

Mekanizmanın nasıl çalıştığını anlamak için araştırmacılar, mutasyona uğramış huş geni barındıran elimäki bitkisi kullandı. Elimäki bitkisi üç ay boyunca, dalları aniden bükülene ve tüm ağaç devrilene kadar dikey olarak büyüyor. Araştırmacılar normal ağaçlara kıyasla elimäki ağaçlarının uygun biçimde kendi ağırlığını ayarlayamakta başarısız olduğunu belirtti. Araştırmacılara göre ağacın uygun tepkiyi verememesinin nedeni, ilerde mutasyona uğrayan genin tespit edilmesini sağlayan huş genindeki tek bir bölgeyle ilişkili.

 

Haber Ara