Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ağaç altına park etmeyin aracınıza hava aldırın

Bahar aylarının yaklaşması ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle uzun süredir aracını kullanmayan sürücülerin yapması gerekenler de var

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-08 21:05:22

Ağaç altına park etmeyin aracınıza hava aldırın

Tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizdeki tüm sektörleri de etkileyen pandemi koşulları gerek bireysel gerekse toplumsal alan ve konularda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini de ortaya koydu.

Otomotiv sektör temsilcileri pandemi koşullarında gerek şirket gerekse marka bazında yeni bir süreç başlatırken üretim aşamalarından ihracat aşamalarına kadar geniş yelpazede otokontrollü adımlar da atılmıyor değil.

Herkes kendi aracını kullanmaya başladı

Tüm bunların nihayetinde otomobil kullanıcıları kendilerini bu sürece ayak uydurmak durumunda hissetmekte.Otomobil sürücüleri pandeminin ülkemizde ortaya çıktığı ilk günden bu yana çok değişik refleks gösterirken tüm hijyen koşullarını da araçlarına tatbik etmekten geri durmadılar. Toplu taşımanın frenlenmesiyle, pandemi sürecinde özel araçlara ilgi artıp vatandaşlar iş yerlerine kısıtlı da olsa özel araçlarıyla giderken evinden çalışmakta olanlar da araçlarına en az binenler grubunda yer aldı.

Kısıtlamalar otopark ve garajda bekletti

Pandemi sebebiyle araç kullanma rutinleri değişen sürücüler için Aşin Otomobil uzmanları da bir dizi pratik tavsiyede bulundu. Karantina süreçleri, sokağa çıkma kısıtlamaları ve evden çalışmanın yoğunlaşmasıyla birlikte bazı araçlar hiç kullanılmadan aylarca park halinde bekletildi.

Kronik sorunlara dikkat

Düzenli kontroller sayesinde otomobillerinin ömrünü uzatabileceğini söyleyen Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem "Uzun süre hiç kullanılmayan ya da nadiren kullanılan araçlarda zamanla kronik problemler ortaya çıkabilir. Haftada bir periyodik olarak yarım saatlik sürüş yapmak otomobilinizin mekanik sağlığı için büyük önem taşıyor." değenlendirmesinde blundu.

Kısa sürüşler yapılmalı

Bahar aylarının yaklaşması ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle uzun süredir aracını kullanmayan sürücülerin yapması gerekenler var.Araç fiyatlarındaki artışla birlikte artık sahibi olduğumuz otomobilleri koruma altına almak, bakım ve kontrollerini düzenli yaptırmak geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla önem arz ediyor. İyi bakılmış bir otomobil her zaman satış değerini uzun süre korur. Düzenli olarak haftada bir dahi olsa kısa sürüşler yaparak otomobilinizin sağlığına katkı sağlayabilirsiniz.

Akü ve şarja yönelik uygulamalar

Az aralıklarla kullanılan ya da uzun süre park halinde bekletilen otomobillerde zamanla birçok problemin ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, acil durumlarda hayati bir rol üstlenen otomobillerin, kullanılmadığı takdirde akülerinin boşalacağını ve düşük voltaj sebebiyle elektronik kontrol ünitesine zarar verebileceğini belirtiyor. 20 dakika boyunca aracı çalışır durumda tutmak, akünün tekrar şarj olmasına büyük katkı sağlıyor.

Haftada bir yağ ve suyu kontrol edin

Düzenli kontrol ve bakımları aksatılan otomobillerde, sertleşen contaların kaçakları sebebiyle motor yağı eksilirken, aynı zamanda mekanik aksamlardaki yağ, yağlama özelliğini kaybederek mumlaşıyor. Yine soğutma suyu hava şartlarına bağlı olarak buharlaşabiliyor ve sirkülasyon yapmayan suyun kalitesi düşerek soğutma kanallarında oksitlenmeye sebep oluyor. Düşük soğutma suyu ve yağ seviyesi, motor revizyonu ya da tamamen değişmesine kadar yüksek maliyetli işlemlere kapı açıyor. Bu yüzden sürücülerin, otomobillerini hiç kullanmasa dahi haftada 1 kez yağ ve su seviyesini kontrol etmesi şiddetle tavsiye ediliyor. Silecek suyunu dolu tutmak ve fıskiyelerle silecekleri çalıştırmak da sistemi koruyor.

Lastik basıncı ayarı önemli

Mevsim geçişlerinde lastiklerdeki havanın basıncı, ani sıcaklık değişimleri ve uzun süren hareketsizlik sebebiyle azalırken, jantlara ve süspansiyon elemanlarına da zarar veriyor. Yine haftada bir gün lastik basınçlarını kontrol etmek, gerektiğinde uygun fiyata satın alabileceğiniz kompresörlerle ya da benzin istasyonlarında üreticinin önerdiği basınca yükseltmek, sürücüleri lastik ve yürüyen aksam masraflarından kurtarıyor. Zamanla fren balataları ve disklerine yapışan tozlar da, korozyona neden oluyor. Uzmanlar, böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için kısa sürüşlerin frenlemelerde paslanmayı önleyeceğini söylüyor.

Ağaç altına par etmeyin

Bir diğer konuysa otomobillerin kozmetik canlılığı: artık yüksek üretim teknolojileri sayesinde uzun süre boya kalitelerini koruyarak korozyona karşı dayanıklı olsalar da, sürekli kirli bir şekilde sabit duran ve güneş ışığı, ısı ve neme maruz kalan karoser, gözle görülmeyen bölgelerde paslanmaya davetiye çıkarıyor. Boyanın dış tabakasındaki parlaklığı veren vernik, ağaçların reçineleri ve kuş dışkıları sebebiyle aşınarak boyaya zarar veriyor. Ağaç altına park yapılmaması tavsiye edilirken, mümkünse kapalı bir alanda aracın korumaya alınması öneriliyor.

Aracınıza hava aldırın

Ph dengesi uygun bir temizlik malzemeleri ve suyla yapılan temizlik işlemleri sonrasında 2 kat cila uygulamak, karoser boyasını kısa ve orta vadede koruma altına alıyor. Son olarak, iç mekanda havasızlık yüzünden ortaya çıkan kötü kokulara karşı camları açmak, sabunlu suyla koltukları ve kokpiti temizlemek, klima kompresörünün performansı için klima sistemini çalıştırmak, pandemi döneminde otomobilin sağlığı kadar vücut sağlığının korunmasına da destek oluyor.

Haber Ara