Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı: Taliban ile masaya oturmalıyız

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Karzai, 'Sorun askeri yolla çözülemez, Taliban ile masaya oturmalıyız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 16:30:44

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı: Taliban ile masaya oturmalıyız

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hikmet Halil Karzai, Türkiye ve Afganistan arasındaki siyasi istişareler için Ankara'da bulunduğu sırada, ikili ilişkileri, Türkiye'nin Afganistan'a güvenlik ve kalkınma alanlarındaki katkılarını ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

AA'ya yaptığı açıklamalarda dünyada artan "teröre" dair bri çok eleştiride bulunan Karzai, Afganistan için "Sorun askeri yolla çözülemez, Taliban ile masaya oturmalıyız" dedi.

Karzai, şöyle devam etti:

"Günün sonunda şunu net bir şekilde anladık ki, Afganistan'daki sorun askeri yollarla çözülemez. Siyasi bir diyalog kurmamız, siyasi bir söylem geliştirmemiz gerek. Afganistan'da çözümün siyasi uzlaşma ile sağlanacağını biliyoruz. Afgan asıllı Taliban, Hakkani gibi gruplar siyasi uzlaşmaya varmalı. Hizbi İslami ile zaten uzlaşma sağlanmıştı. Ancak IŞİD ve El Kaide gibi uluslararası ajandası olan 'küresel terör örgütleriyle' herhangi bir barış anlaşması yapmak gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. Barış sürecinin kapılarını sadece Taliban ve Hakkani örgütüne açıyoruz. Barış nasıl sağlanabilir? Bunun tek yolu, Afgan hükümetinin ve Taliban'ın masaya oturup müzakere etmesidir."

Karzai, müzakere fırsatlarının yanı sıra birçok zorluğun ve yanlış anlaşılmanın da meydana geldiğini ve zaman zaman Taliban'ın "sahada güçlendiği takdirde" müzakere masasında da güçleneceği bir anı kolladığını "ancak bunun gerçekleşmediğini" belirtti.

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Karzai, "İşte bu yüzden, 'hiçbir ön koşul öne sürmeden müzakere edeceğiz' diyerek temel şartımızı ortaya koyduk. Haydi oturup müzakerelere başlayalım. Karşı tarafı, bir ilerleme kaydedip kaydedemeyeceğinizi sadece müzakere yoluyla anlayabilirsiniz. İlerlemenin tek yolu, doğrudan yüz yüze iletişim kurmak" sözlerini sarf etti.

TALİBAN İLE İLİŞKİLER...

Rusya'nın Taliban'a yönelik tutumunu da değerlendiren Karzai, "Rus muhataplarımızla bir araya geldiğimizde onlara 'eğer Taliban ile bir ilişki yürütmek istiyorsanız, tamam' diyoruz. Birçok ülkenin Taliban ile ilişkisi var. Ama o ilişkinin tek amacı olmalı, o da Taliban'ı barış masasına getirmek olmalı" diye konuştu.

Bazı ülkelerin Taliban ile yürüttüğü ilişkilerin çoğu zaman barış için olmadığını iddia eden Karzai, "Onlara, bunun Afgan hükümeti tarafından kabul edilemez olduğunu söylüyoruz. Başka tehditleri bertaraf edebilir diye Taliban ile ilişki kuruyorlar. Ama bu tehditle mücadele etmenin tek yolu meşru Afganistan hükümeti ile temasta olmaktır. Bu yüzden devletler arası ilişki kurulmasını öneriyoruz, meşru olmayan aktörlerle değil" dedi.

Haber Ara