Dolar

32,4488

Euro

34,7445

Altın

2.436,93

Bist

9.915,62

Afganistan'da kurban bayramı hazırlıkları

Afganistan'da kurban bayramı hazırlıkları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 13:00:25

Afganistan'da kurban bayramı hazırlıkları
Kurban bayramına az bir zaman kala, Afganistan halkı bayram hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bayram öncesi erkekler hayvan pazarlarına giderken, kadınlar da ev ihtiyaçlarını karşılamak için halk pazarlarına akın ediyor. Aylık gelirin 100 dolar civarında olduğu ülkede, kurbanlık fiyatları ise oldukça yüksek.

Kurban bayramı öncesi alışveriş için sokaklara çıkan Afgan halkı, kendi imkanları ölçüsünde bayramda misafirlerine ikram etmek üzere meyve, kurabiye ve kuru yemiş satın alıyor.

İşsizlik oranının her geçen gün arttığı ülkede alım gücünün giderek düştüğünü dile getiren esnaf satışlardan şikayetçi. Kuruyemiş satıcısı Tırabuddin, "Fiyatlar yüksek. Geçen yıl kilosunu 100 Afganiye sattığım kuru üzümü bu yıl 400 Afganiye satıyorum. Bundan dolayı maalesef kimse alamıyor. Akşama kadar 10 kilo bile ürün satamıyorum. Evimize ekmek bile götüremiyoruz. Devletimizin bu duruma el atması lazım. Ne yapmamız gerekiyor? İşsizlik azalsın ki insanların alım gücü de artsın" dedi.

Önceki yıllara oranla hayvan satışlarının oldukça düştüğü başkent Kabil'de satıcılar iş yapamamaktan dolayı oldukça dertli. Çok sayıda vatandaş ise kurban fiyatlarının bütçelerini aştığı görüşünde.

AA muhabirine konuşan Gulam Hüseyin, "Fiyatlar çok yüksek. Geçen yıl 100 dolara aldığımız küçükbaş hayvanın fiyatı bu yıl 150 dolara yükselmiş. Büyükbaş hayvanlar da 500 ile 600 dolar civarında. Bütçeme uygun bir kurbanlık bulmaya çalışıyorum ama çok zor" dedi.

Ülkenin kuzeyinden Kabil'e gelen hayvan satıcısı Veli Ahmed ise "Bu sene müşteri çok az. İnsanlarda para yok sanırım. Geçen yıl yaklaşık beş yüz hayvan getirmiştim ve bayrama iki gün kala bitirmiştik ama bu yıl şu ana kadar sadece on, on beş baş hayvan sattım. Parası olan herkes memleketten kaçıyor. Parası olmayan da zaten kurban kesemiyor. Fiyatlarımız uygun olsa da insanların alım gücü çok düşük ve alamıyorlar. Her kurbanlık başı 10 dolar gibi bir kar ediyoruz ama yine de satılmıyor" dedi.

- Terör saldırıları sürüyor

Öte yandan bayrama iki gün kala ülkedeki terör saldırıları arttı. Ülkenin kuzeyindeki Belh kentinin Devlet Şah ilçesinde yol kenarına yerleştirilen patlayıcının, polis aracının geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu ilçe emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 5 polisin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yine kuzey vilayetlerinden Cevizcan'ın Kuştepe ilçesinde Afgan ordusuna katılan bir Taliban üyesinin dışarıdan destek veren örgüt militanların desteği ile 10 Afgan askerini öldürerek kaçtığı belirtildi.

Haber Ara