Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Afganistan çöllerinde toplu kıyım: Deşti Leyli Katliamı

Bundan on sekiz sene önce 2001 yılının Aralık ayında, Afganistan'ın yakın tarihindeki en büyük toplu katliamlardan biri olan Deşt-i Leyli Katliamı gerçekleştirildi. Tamamını teslim olan Taliban savaşçılarının oluşturduğu binlerce esir, Deşti Leyli Çölü'nde katledilerek toplu mezarlara gömüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-02 15:59:14

Afganistan çöllerinde toplu kıyım: Deşti Leyli Katliamı

ABD'nin 7 Ekim tarihinde başlayan Afganistan işgali, şiddetli bir hava bombardımanı sonrasında ABD öncülüğündeki Kuzey İttifakı güçlerinin kuzeyden Taliban üzerine yürümesiyle devam etti.

ABD saldırısı karşısında hazırlıksız olan birçok bölgede Taliban, ABD destekli güçlerin ilerleyişi karşısında tutunamayarak geri çekildi.

TESLİM OLDULAR

Taliban rejiminin düşüşü sırasında, Afganistan'ın kuzeyinde yerli ve yabancı çok sayıda savaşçı, can güvenliklerinin sağlanması anlaşması karşılığında Kuzey İttifakı güçlerine teslim oldu.

Teslim olma anlaşmasının karşı tarafındaki isim ise, Özbek asıllı Afgan savaş ağası Abdul Raşid Dostum'du.

Dostum, şu anda mevcut Afgan yönetiminde Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Teslim olan Taliban mensuplarının büyük kısmı Cevzcan ilindeki Şibirgan hapishanesine nakledildi.

Bunların içlerinden yabancı olanlar, Belh ilindeki Kale-i Cengi isimli, eski bir kaleden bozma hapishaneye aktarıldı.

BAŞKA HAPİSHANELERE NAKLEDİLME GEREKÇESİYLE HAPİSHANELERDEN ÇIKARILDILAR

Şibirgan'da kalan yerli Taliban mensuplarının binlercesi, tahminlere göre yaklaşık 8 bin savaş esiri, kısa bir süre sonra başka hapishanelere nakledilme gerekçesiyle yola çıkarıldı.

DEŞTİ LEYLİ ÇÖLÜNDE KATLİAM

Kunduz'da teslim olan ve serbest kalacakları vaadedilen Taliban mensupları, Şibirgan'a nakledilecekleri ifade edilerek konteynerlere yüklendi.

2002 yılında bu esirlerin bir kısmının konteynerlerde bırakıldığı, havasızlık ve sususzluktan öldüğü bir kısmınınsa Dostum güçleri tarafından kurşuna dizildiği ortaya çıktı.

Taliban savaşçılarının toplu mezarlara gömüldüğü belirlendi.

Mepa News'in habrine göre bölgeden halen cesetler çıkıyor. İnsan hakları kuruluşları katliamı bir savaş suçu olarak nitelendirse de, ABD güçleri ve Dostum'un birlikleri hiçbir zaman sorumlu tutulmadı ve yargılanmadı.

General Raşit Dostum, bir süre Türkiye'de sürgünde yaşamış, ABD desteğiyle ve emriyle işlediği Şibirgan ve Kala-i Ceng katliamlarının sonuçları, insan hakları örgütleri tarafından ortaya çıkarılmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖRE ÖLDÜRÜLEN TALİBAN SAVAŞÇILARININ SAYISI 2 BİNDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, 23 Kasım 2002 tarihli raporunu, Aralık 2008'de kamuoyuyla paylaşmış, olayda ikibin Taliban esirinin öldüğünü duyurmuştu.

Direnişçilerin gömüldüğü toplu mezar, Afganistan'ın kuzeyindeki Deşt-i Leyli bölgesinde bulunduğu kaydedilmişti.

Bakanlık, olayın yaşandığı günlerdeyse "onlarca Taliban savaşçısının" öldüğünü söylemişti.

 

Haber Ara