Dolar

32,4526

Euro

34,7693

Altın

2.442,00

Bist

9.915,62

Afganistan: 9 bölge taliban kontrolünde

Afgan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 9 bölgenin fiilen Taliban kontrolünde oldu belirtildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-04 17:00:41

Afganistan: 9 bölge taliban kontrolünde

Mepa News'de yer alan habere göre, Afgan İçişleri Bakanlığı, ülkede 9 bölgenin fiili olarak Taliban kontrolünde olduğunu, diğer 40 bölgede ise güçlü Taliban etkinliğinin mevcut olduğunu açıkladı. Açıklamada, Taliban kontrolünde olan 9 bölgeden 4'ünün Helmand vilayetinde olduğu belirtildi.

Afgan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sıddık Sıddıki, Taliban'ın kontrolü altında bulunan bölgelerin Kuzey Doğu, Güney bölgesi ve Afganistan'ın diğer bölgeleirnde bulunduğunu, "düşmanın bu bölgelerdeki faalietlerini artırmakta olduğunu" açıkladı. 

BİR YIL ÖNCE DÖRT BÖLGE TALİBAN KONRTOLÜNDEYDİ

Bundan bir yıl önce Afgan yetkililer The New York Times gazetesine verdikleri demeçte sadece 4 bölgenin Taliban kontrolünde olduğunu açıklamışlardı. Bu bölgeler Gazni vilayetindeki Nava bölgesi, Zabul'daki Khaki Afgan, Helmand'da ise Musa Kale ve Dishu olarak açıklanmıştı. 

Bu dönemde Afgan Savunma Bakanlığı askeri operasyonlar şefi Afzal Aman, "Bu bölgeler dışında hiç bir yer Taliban kontrolünde değil." demişti. Ancak bu dönemde de bu dört bölge dışındaki yerlerin Taliban kontrolünde olduğu çeşitli kaynaklarda dile getirilmişti.

Afgan İçişleri Bakanlığı'na göre bu hafta itibariyle Taliban'ın kontrolünde olan 9 bölge şöyle: Helmand vilayetinde Novzad, Musa Kale, Bagran ve Dishu, Gazni'de Nava, Zebul'da Khak Afgan Badahşan'da Warduj ve Yamgan, Kuzeyde Sar-i Pul'da ise Kohistanat. 

Taliban'ın elinde olmadığı söylenen ancak tartışmalı olarak tanımlanan bölgelerinde ise ciddi güvenlik problemi olduğu belirtildi. Afgan ordusunun Taliban'ın artan gücünü küçümsemeye devam ettiği bildiriliyor. Örneğin; Taliban, 16  Haziran'da Uruzan'daki Çar Çino kentini ele geçirmişti ve Afgan güçlerinin Taliban'ı buradan çıkardıklarına dair herhangi bir rapor haber hala yayınlanmadı.  

Verilere göre Taliban halihazırda Afganistan'da 39 bölgeyi kontrolü altında tutarken 40 bölgede de ağırlıklı etkinlik sahibi. Taliban çoğu zaman bu bölgelerin ya şehir merkezlerini ya da kırsaldaki ilçelerini kontrol ediyor ve fiili yönetim uyguluyor. Yukarıdaki haritada görülenden daha fazla bölge muhtemelen Taliban kontrolünde ancak Long War Journal sitesi sadece güvenilir ve bağımsız kaynaklarca ya da tarafların kendilerince doğrulanan bilgilere göre haritayı hazırladı. 

EL KAİDE GÜVENLİK AÇIĞINDAN YARARLANIYOR

Long War Journal, El Kaide'nin de bu güvenlik zaafiyetinden faydalandığını ve yeniden pek çok bölgede kamplar açtığını belirtiyor. Örneğin El Kaide ABD tarafından farkedilinceye dek Kandahar'ın Şorabak bölgesinde 2 eğitim kampı ve bir de geniş askeri tesis kurmuş ve buraları 1 yıl boyunca yönetmişti. 

Pakistika bölgesinde de El Kaide'ye ait bir askeri kamp ABD tarafından hava bombardımanı ile hedef alınmış ve olayda üst düzey bir El Kaide lideri olan Ebu Halil el Sudani öldürülmüştü. El Kaide Paktika bölgesini liderini yerleştirecek kadar güvenli bir alan olarak değerlendirmişti. 

1 Ekim 2015 tarihinde de ABD Şorabak bölgesinde bir El Kaide kampını tam 4 gün aralıksız bombardımana tabi tutmuştu. Olayda El Kaide'nin bir medya birimi hedef alınmış ve çeşitli rapolarla göre 150 El Kaide üyesi de yaşamını yitirmişti. Olay sonrası ABD Savunma Bakanlığı, Afganistan'da sadece 50-100 arası El Kaide üyesi kaldığı yönündeki küçümser iddiasını yeniden revize etme gereği duymuş ve rakamı 300'e çıkarmıştı.

Haber Ara