Dolar

32,4433

Euro

34,7635

Altın

2.440,99

Bist

9.915,62

Afgan lider: Terör merkezleri Pakistan'da

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, ülkesinde intihar ve bombalı saldırıları düzenleyenlerin merkezinin ve bomba yapım firmalarının Pakistan'da olduğunu iddia etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-10 17:47:31

Afgan lider: Terör merkezleri Pakistan'da

Kabil'de basın toplantısı düzenleyen Devlet Başkanı Gani, "Kabil başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde düzenlenen son kanlı saldırılar, terör merkezlerinin ve bomba yapım firmalarının hala Pakistan'da eskisi gibi aktif olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı. Gani, böylece yaklaşık bir yıl önce iktidara gelmesinden bu yana ilk kez Pakistan ile ilgili iddiaları ciddi bir şekilde ortaya koymuş oldu.  

‘ŞERİF, TERÖRLE MÜCADELE İÇİN YENİ YOL HARİTASI DÜZENLEYECEĞİ SÖZÜ VERDİ'

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile geçen günlerde bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Gani, şunları söyledi:  "Navaz Şerif, gelecek haftalarda terörizm ile mücadele için yeni yol haritası düzenleyeceğine söz verdi. Pakistan'ın bu kez alacağı karar iki ülke arasındaki ilişkileri doğrudan etkileyecek. Eğer Pakistan bu kez de sözünde durmazsa bizim takip edebileceğimiz alternatif yollar da var" dedi.

‘PAKİSTAN ŞİMDİ BUNU İSPAT ETMELİ'

Devlet Başkanı Gani, "Pakistan Başbakanı, Afganistan ziyareti sırasında Afganistan'ın düşmanının Pakistan'ın da düşmanı olduğunu söylemişti, şimdi bunu ispat etmeli" diye konuştu.

Afganistan'daki barış girişiminin Afganların elinde olduğunu vurgulayan Gani, Afgan hükümetinin, Pakistan'dan Taliban'ı barış müzakereleri için getirmesini istemediğini, belki Pakistan'ın Taliban'ı kontrol etmesini ve onlara sığınak sağlanmamasını talep ettiğini belirtti. Gani, Afganistan'da savaşın devam etmesine ilgi gösterenlerle barış müzakeresi yapmayacağını vurguladı.

‘AFGAN HEYETİ PERŞEMBE GÜNÜ PAKİSTAN'DA'

Bir Afgan heyetin perşembe günü Pakistan'a gideceğini ve Afganistan'ın barış sürecinde Pakistan'ın rolünü ciddi bir şekilde konuşacağını söyleyen Gani, ülkesindeki istikrarsızlığın Pakistan, Asya ve tüm dünyayı tehdit ettiğini dile getirdi.

‘PAKİSTAN, AFGANİSTAN'I DOST MU DÜŞMAN MI DÜŞÜNECEKTİ?'

Gani şunları kaydetti: "Pakistan hükümeti ve halkında şunu soruyorum: Eğer Afganistan'ın Şah Şehid bölgesinde düzenlenen ve 15 kişinin öldüğü ve 400 kişinin yaralandığı saldırı, İslamabad'da düzenlenseydi saldırıyı düzenleyen örgütün Afganistan'da eğitim merkezleri ve sığınakları olsaydı o zaman Pakistan, Afganistan'ı dost mu düşman mı düşünecekti?"

Afganistan'da şiddet olayların devam etmesi ve her gün Afganlıların öldürülmesi durumunda Afganistan-Pakistan ilişkilerinin bir anlam ifade etmediğini belirten Gani, "Afganistan'ın barış sürecinin iki boyutu var, birincisi Pakistan ile barış, ikinci Taliban ile barış" diyerek Pakistan'ın ülkesinin barış sürecinde önemli rolü olduğuna işaret etti.

Devlet Başkanı Gani geçen yıllarda Pakistan ve Afganistan arasında ilan edilmeyen bir savaşın olduğunu, bölgenin güvenliği için bu savaşa son verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

Afganistan hükümeti, ülkedeki terör olaylarında sürekli Pakistan'ı sorumlu tutarken, Pakistan'da Afgan hükümetin bu konudaki iddialarını reddediyor.




Haber Ara