Dolar

32,4661

Euro

34,7809

Altın

2.440,05

Bist

9.915,62

Adem Özköse: Demirtaş'a 'katil' dediğim için asla pişman değilim

Selahattin Demirtaş'a aralarında kurban eti dağıtan Yasin Börü ve arkadaşlarının da olduğu 50'ye yakın insanın öldürüldüğü 6-7 Ekim olaylarındaki rolü sebebiyle 'katil' diyen ve bu ifadesi yüzünden hapis cezası alan Gazeteci Adem Özköse ile konuştuk. Özköse, kendisine büyük destek verildiğini ve on binlerce insanın 'Özköse'nin işlediği suça ortağız' mesajları paylaştığını söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-21 17:15:23

Adem Özköse: Demirtaş'a 'katil' dediğim için asla pişman değilim

TIMETURK | HABER MERKEZİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 6-7 Ekim 2014'te yaptığı sokağa çıkma çağrısı sonrasında birçok insanın ölümüne sebep olan olaylar yaşanmış, onlarca kişi de yaralanmıştı. Ankara 30'uncu Asliye Mahkemesi, gazeteci Adem Özköse ve Hüda-Par'lı Süleyman Atmaca hakkında 6-7 Ekim olayları sırasında sosyal paylaşım sitesi üzerinden Demirtaş'a hakaret ettikleri gerekçesiyle hapis cezası verdi. Karara tepki gösteren birçok isim Özköse'ye desteğini açıkladı. Demirtaş'ın avukatı hakimin verdiği hapis cezası kararını emsal kabul ettireceklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açtıkları davaya da sunacaklarını söylerken, Özköse avukatlarının yerel mahkemenin kararına itiraz edeceklerini belirterek “İnşallah bu bariz hatadan bir an önce dönülür” ifadelerini kullandı.

Özköse ile söz konusu kararı konuştuk. İşte Adem Özköse'nin açıklamaları:

- Selahattin Demirtaş'ın 6-7 Ekim olayları konusunda cezalandırılmasına yönelik bir beklenti varken, Demirtaş'ın cezalandırılmasını isteyen sizin ceza almanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şunu ifade edeyim: HDP Başkanı Demirtaş'a Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesindeki payı nedeniyle "katil" dediğim için asla pişman değilim. Eğer bir katile veya zalime sıfatını söylediğim için cezalandırılıyorsam bu benim için bir şeref madalyasıdır. Fakat 6-7 Ekim olayları öncesi insanları sokağa çağırıp 40'ın üzerinde vatandaşımızın katledilmesine neden olan bir adama "katil" demek yasaksa Türk adalet sisteminin haline üzülmeli, bu sistemin durumunu sorgulamalıyız. Çünkü bu karar 40'ın üzerinde insanın ölümüne neden olan bir adama katil denmesine ceza vererek işi katilleri aklamaya kadar götürmüştür. Înşallah bu hatadan biran önce dönülür ve adalet sistemi de şaibe altında kalmaktan kurtulur.

- Ertelenme ihtimali var mı ve siz neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Daha önce mahkemeye giderek savunmamı yaptığım için karar mahkemesini avukatlarım takip etti. Avukatlarım vasıtasıyla da ceza aldığımı öğrendim. Avukatlarım karara itiraz ettiler. En kötü ihtimal ceza 5 yıl ertelenir diye düşünüyoruz. Tabi bu 5 yıl içinde başka bir ceza alırsam bu 2 ay 15 günlük cezayı da yatmak zorunda kalacağım.

- Bu yargı kararının ardında başka bir sebep olabilir mi?

Demirtaş'a yönelik benden çok daha ağır ifadeler kullananlar oldu. Bu ifadeleri kullananlar içinde birçok siyasi de var. Hal böyleyken sadece bizlere ceza verilmesi insanı ister istemez düşündürüyor. Hele de at izinin it izine karıştığı bir dönemde insanın aklına birçok şey geliyor. Ümidim odur ki Adalet Bakanlığı bu kabul edilemez kararı veren hakim hakkında gerekli tahkikatı yaptırır. Böylece biz de kararın arkasındaki asıl nedeni öğrenmiş oluruz.

"HAKİM BAŞINA BELA AÇTI"

- Karar sonrası size desteklerini açıklayan, sosyal medya üzerinden görüşlerini paylaşan isimler oldu. Kararı ve karara yönelik tepkileri "gazetecilik" ve "basın özgürlüğü" açısından değerlendirebilir misiniz?

Genel olarak yoğun bir destek gördüm. On binlerce insan bizde Adem Özköse'nin işlediği suça ortağız, bizi de cezaevine atın diye mesaj attı. Bu mesajları atanlar arasında milletvekilleri ve toplumun yakından tanıdığı isimler de var. Yani iş bir hayli karıştı diyebilirim. Galiba kararı veren hakim başına büyük bir bela açtı. Çünkü benim cezam onanırsa bu suça ortak olduklarını ilan eden on binlerce kişiye de aynı şekilde ceza vermeleri gerekecek.

Haber Ara