Dolar

32,3104

Euro

34,9952

Altın

2.445,51

Bist

10.173,42

Abluka ters tepti: Katar’da, Arapları kıskandıracak gelişme!

S.Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın, 6 yıl önce Katar’a uyguladıkları abluka ters tepti. Ablukacı Arap ülkeleri krizlerle boğuşurken, Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani yönetimindeki Katar, Arapları kıskandıracak gelişmelere ve büyük başarılara imza attı. Halk, dün taht teslim töreninde, yaşam seviyesini yükselten Şeyh Tamim’e karşı bağlılıklarını bildirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-27 15:35:13

Abluka ters tepti: Katar’da, Arapları kıskandıracak gelişme!

buyuk1_8

S.Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın, 6 yıl önce Katar'a uyguladıkları abluka ters tepti. Ablukacı Arap ülkeleri krizlerle boğuşurken, Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani yönetimindeki Katar, Arapları kıskandıracak gelişmelere ve büyük başarılara imza attı.

Halk, dün taht teslim töreninde, yaşam seviyesini yükselten Şeyh Tamim'e karşı bağlılıklarını bildirdiler.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri, bu ülkeye karşı havadan ve karadan ekonomik abluka uygulamaları Türkiye'nin desteğiyle ters tepti.

Terörizme destek verdiği gerekçesiyle Katar'ı köşeyi sıkıştırmayı ve işgal etmeyi planlayan 4 Arap ülkesinin yaptırımları karşısında Şeyh Temim bin Hamad es-Sani yönetimindeki Katar, 6 yılda Arapları kıskandıracak büyük başarılara imza atarken; ablukacı Arap ülkeleri ise krizlerle boğuşuyor.

Geçen salı günü, Katar Emirliği Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, babası Hamed bin Halife es-Sani'den tahtı devraldı.

Taht devralma törenine katılan binlerce Katarlı, Şeyh Tamim'i kutladılar ve bağlılıklarını yenilediler. Kutlama töreninde Arapları kıskandıracak görsel bir coşku yaşandı.

Tören sırasında Katarlar, ülkelerini geliştirmek, ilerlemelerini sürdürmek ve dünyanın en güçlü ülkelerine ulaşmak için gece gündüz dinlenmeden çalışan Şeyh Tamim'e olan bağlılıklarını yenilediler.

ŞEYH TAMİM'İN BAŞARILI YÜKSELİŞİ

Şeyh Tamim'in 25 Haziran 2013'te Katar'da hüküm sürdüğü ilk yılından itibaren, babasının babası tarafından başlatılan politik, ekonomik, sosyal ve sportif gelişmeyi güçlendirmeye çalıştı.

Görevlendirilmesinden önce Şeyh Tamim, Bayındırlık İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı, Kentsel Planlama ve Kalkınma Genel Kurulu ve Katar Yatırım Kurumu Başkanı olarak atandı.

Katar Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı ve İktidar Aile Konseyi Başkan Vekili olarak görev yapmakta olan Şeyh Tamim, spor konusunda tutkulu ve Katar'daki 2022 Dünya Kupasını da denetliyor.

Katar, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn'in 2017'nin ortasından bu yana uyguladığı ablukaya rağmen, siyasi ve ekonomik üstünlüğünü küresel ve bölgesel olarak çeşitli seviyelerde tuttu.

KATAR 20 YILDA EKONOMİK BÜYÜMEDE
DÜNYA ENDEKSİNDE BİRİNCİ SIRAYA ALDI

Bununla birlikte, kriz birçok alanda daha sofistike hale geldi ve halkla liderliğin uyumu arttı ve Emir, caddeye inerek vatandaşlarla barışı sağlamada büyük rol oynadı.

Yönetimi sırasında Katar, 20 yılda ekonomik büyüme sağlayan ülkelerin dünya endeksinde birinci sırayı aldı.
Katar ekonomisi, 2018'de yüzde 2,4 oranında büyüdü. Ülkenin dünyaya açılan kapılarında, yani Hamad Uluslararası Havaalanı ve Liman'da eşi görülmemiş bir artış yaşandı.

ORTA DOĞU ÜLKELERİ ARASINDA
EN AZ SUÇ İŞLENEN ÜLKE

Şeyh Tamim yönetimi döneminde Katar, Orta Doğu'da en az suç işlenen ülkeler sıralamasında birinci konuma geldi.

İç politika düzeyinde, Katarlı Emir, ülke tarihinde ilk kez dört kadını da içeren 28 yeni Şura Konseyi üyesini atadı.

Sağlık tarafında, Katar Sağlık Bakanlığı, daha fazla yeni hizmet ve tesisin açılmasıyla sağlık sistemi aracılığıyla kapasitenin arttırılması ile vurgulanan birçok başarı sağladı.

Katar Emirliği kısa bir süre önce Hamad Bin Halife Medical City'de Kadın Sağlığı ve Araştırma Merkezi, Katar Rehabilitasyon Merkezi ve Tıbbi Gündüz Bakım Merkezi dahil olmak üzere üç yeni hastane açtı.

buyuk3_8

DIŞ POLİTİKADA BAŞARILI ÇALIŞMALAR

Katar Emiri, babasının başlattığı dış politikada siyasi dengeye ve etkili ilişkilere dayanan politikayı sürdürdü; halktan yana politikalar izledi.

Ablukacı ülkelerin kara propagandalarına rağmen Katar'ın diyalog masasına oturması Katar'a duyulan sempati ve desteği artırdı.

Katar, ABD ve Taliban arasında ABD'nin, Afganistan'dan güçlerini çekilmesini tartışmak üzere Mayıs 2019'da bir dizi müzakereye ev sahipliği yaparak uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulundu.

Katar, Mart 2014'te, 153'ten fazla Suriyeli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında Suriye'nin kuzeyinde tutulan 13 rahibenin serbest bırakılmasını sağladı.

Katar, Suriye'deki ‘zafer cephesi' ile Lübnan hükümeti arasındaki değişim anlaşmasına arabulucu olmasıyla her iki taraftan rehin tutulan asker ve mahkumlar özgürlüğüne kavuştu.

Katar, Libya çölünde Tabu ve Tuareg kabileleri arasında başarılı bir arabuluculuk rolü oynadı. 23 Kasım 2015'te, iki kabilenin Katar'ın sponsorluğunu yaptığı dört günlük müzakerelerin ardından Doha'da, iki kabilenin barış anlaşması imzaladı.

Katar, Cibuti ve Eritre arasındaki arabuluculuk yaparak Cibuti mahkumların serbest bırakılması sağlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte Filistin halkının en büyük dostu bilinen Katar lideri Şeyh Tamim, Gazze Şeridi'ne verdiği kalıcı desteğin yanı sıra, El Fetih ile Hamas arasındaki iç siyasi bölünmeyi sona erdirmek büyük gayret sarf etti.

Gazze Şeridi'ndeki İsrail savaşları sırasında Doha, Filistinli gruplar ile ‘İsrail' arasında ateşkes sağlamada önemli bir rol oynadı.

Haber Ara