Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Abdülkadir Selvi: Esed’li geçiş nasıl olacak

Abdülkadir Selvi, Rusya'nın müdahalesiyle birlikte Suriye'deki son durumu ve görüşmeleri ele aldı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 06:03:45

Abdülkadir Selvi: Esed’li geçiş nasıl olacak

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Esed'li geçiş nasıl olacak" başlıklı yazısında Rusya'nın hava operasyonlarıyla birlikte Suriye'de yaşanan son gelişmelere Türkiye'nin gösterdiği tutumu ele aldı. Bir yetkili ile 3 saat boyunca yaptığımız sohbette Esedli geçişin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova gezisi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptıkları görüşmede gündeme gelmiş, ifadesini kullanan Selvi, "Esedli geçiş süreci Rusya'nın, Esed giderse Suriye hızla çöker itirazları üzerine geliştirilmiş. Arkasında Suriye konusunda etkili olan 9'lar denilen ülkelerden oluşan bir güç var. Esed görevinin başında kalsın ama etkisiz ve yetkisiz onursal bir Devlet Başkanı olarak. Bu arada bir geçiş yönetimi oluşturulsun" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Rusya'nın Suriye'ye yerleştiği Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'yi ziyaret ettiği Ankara patlamasının arkasındaki “Üst aklın” ortaya çıkarılmaya çalışıldığı bir sırada bir yetkili ile gelişmelerin perde arkasını konuştuk.

Kurban Bayramı'ndan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova gezisine katılmıştım. Cumhurbaşkanı Erdoğan gezi dönüşünde yaptığı açıklamada, Esedli geçişten söz etmişti. Bu yeni bir durumdu. Ama Kurban Bayramı arefesinde söylenen bu söz, Türkiye'deki tartışmalara kurban oldu. O zaman Cumhurbaşkanının bu sözü söylemesini gerektiren devletin elinde ne tür bilgilerin olduğunu bilmediğimizi belirtmiştim.

Bir yetkili ile 3 saat boyunca yaptığımız sohbette Esedli geçişin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova gezisi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptıkları görüşmede gündeme gelmiş. Cumhurbaşkanı'nın Moskova dönüşünde sıcağı sıcağına yaptığı Esedli geçiş süreci önerisinin BM Zirvesi nedeniyle Başkan Obama ile Putin arasında yapılan görüşmede masaya geldiğini öğrenme fırsatım oldu.
Suriye canlı bir süreç. Hem canlı hem kanlı. Değişen durumlara göre yeni çözüm önerileri üretmek gerekiyor. O nedenle Türkiye'yi tutarsızlıkla suçlamak fantezi olur. Söz konusu Suriye olunca neler yaşanmadı ki?

Esedli geçiş süreci Rusya'nın, Esed giderse Suriye hızla çöker itirazları üzerine geliştirilmiş. Arkasında Suriye konusunda etkili olan 9'lar denilen ülkelerden oluşan bir güç var. Esed görevinin başında kalsın ama etkisiz ve yetkisiz onursal bir Devlet Başkanı olarak. Bu arada bir geçiş yönetimi oluşturulsun. Muhaberat ve Suriye ordusu Esed'e değil, Geçiş Yönetimine bağlı olsun, Geçiş Yönetimi hem Esed sonrasına ülkeyi hazırlasın hem de Esed'in geleceğini belirlesin. Rusya'nın Esed savaş suçları mahkemesinde yargılanmasın, ailesinin can güvenliği sağlansın, hangi ülkede yaşayacağına karar verilsin gibi itirazlarını bu yönetim karara bağlayacak.

Rusya'yla görüşmelerde “Esed'i siz alın o zaman” denilmiş. Rusya, “Bizim Batı ile ilişkilerimizde bir engel olarak karşımıza çıkar. Savaş suçlusu olarak bizden istenebilir” karşılığını vermiş.

Esedli 6 aylık geçiş süreci masada. Türkiye bu konudaki ısrarını sürdürecek. Ama söz konusu Suriye olunca sonucu şimdiden kestirmek mümkün değil.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara