Dolar

32,4532

Euro

34,7313

Altın

2.441,41

Bist

9.915,62

'ABD Ukrayna Milliyetçiler Örgütü'ne kaynak aktardı'

CIA'ye ait gizliliği kaldırılan belgelerde ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Ukrayna Milliyetçiler Örgütü'ne kaynak aktardığı belirtiliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-24 20:28:53

'ABD Ukrayna Milliyetçiler Örgütü'ne kaynak aktardı'

Rus haber ajansı Sputnik, CIA arşivlerindeki 4 Şubat 1948 tarihli bir belgede ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın ardından SSCB'ye karşı OUN'a destek verdiği bilgisinin yer aldığını yazdı.

Haberde "Belgelerde OUN temsilcilerine ne kadar ve hangi bankalar üzerinden kaynak aktarıldığına dair bilgilerin silindiği görüldü" denildi.

OUN ve LİDERİ HAKKINDA

OUN lideri Stefan Bandera, terör örgütü üyesiydi ve dönemin Polonya İçişleri Bakanı Bronislav Peratskoy cinayetiyle ilişkiliydi. Bandera'nın liderliğini yaptığı dönemde Alman ve Sovyet askerlerine saldırı düzenlemek amacıyla OUN içinden Ukrayna İsyancı Ordusu (UPA) adıyla yeni bir örgüt kuruldu.

UPA lideri olarak 2. Dünya Savaşı'ndan Nazi Almanyası ile işbirliği yapan Bandera, bu dönemde sivillere yapılan zulüm ve işkencelerde pay sahibi oldu.

Ancak belgelere göre ABD'li istihbarat kurumları, 2. Dünya Savaşı'nın ardından SSCB'ye karşı koymak amacıyla OUN'a finans desteği sağladı.

Haber Ara