Dolar

32,2143

Euro

34,7165

Altın

2.453,18

Bist

10.330,50

ABD tehdit etti, Alman hükümetini ikiye böldü

ABD'nin Berlin Büyükelçisi'nin Trump'ın Almanya'daki ABD askerlerini Polonya'ya konuşlandırma önerisini övmesi ve Almanya'nın savunulmasının bedelini Berlin'in ödemesi gerektiğini söylemesi, koalisyon hükümetini ikiye böldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-10 15:14:10

ABD tehdit etti, Alman hükümetini ikiye böldü

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Mayıs 2018'de Berlin Büyükelçisi atanmasının ilk gününden beri tartışmalı açıklamalarıyla Almanya'yı karıştıran Richard Grenell'e koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) tepki gösterdi.

NATO üyesi olarak savunma harcamalarına GSMH'nin yüzde 2'sini ayırması talebini karşılamadığı gerekçesiyle yine Almanya'yı eleştiren Grenell, Trump'ın Almanya'daki ABD askerlerini Polonya'ya konuşlandırma önerisini överken Almanya'nın savunulmasının bedelini Berlin'in ödemesi gerektiğini söyledi.

ABD Büyükelçisi'nin bu sözlerine SPD'nin tepkisini Die Welt gazetesine yansıtan Milletvekili Thomas Hitschler, Grenell'in tehditkâr tonunun 'son derece sorunlu' olduğunu belirtti.

Elçinin suçlamalarının gerçekliğe tekabül etmediğini söyleyen Hitschler, vekil arkadaşı Fritz Felgentreu ile birkaç hafta önce ABD'yi turladığını hem Senato hem Temsilciler Meclisi hem de Pentagon'dan Almanya'nın savunma katkısına övgüler aldıklarını, hiçbirinin Almanya'dan ABD askerlerinin çekilmesi fikrini desteklemediğini anlattı.

SPD milletvekili, Trump'ın Almanya'ya tavrını ise 'uygunsuz' diye niteledi.

Diğer yandan Trump yönetiminin taleplerine koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) anlayış gösterdi.

Die Welt gazetesine konuşan CDU milletvekili Jürgen Hardt, Berlin'in savunma harcamalarını artırmaması ve NATO hedefini tutturmaması karşısında Amerikalıların çok rahatsız olduklarını söyledi.

"Bu muazzam rahatsızlık yarattı" diyen Hardt, Almanya'ya yönelik şüphelerin büyüdüğünü ve Washington'ın Basra Körfezi için kurmak istediği devriye gücüne Berlin'in katılmayı reddetmesinin durumu daha da kötüleştirdiğini savundu.

CDU milletvekili "Almanya burada dayanışma göstermeli. Şimdiyse kendini geri çekiyor hatta Amerikan çabalarına eleştirel bakıyor izlenimini veriyor" dedi.

ABD askerlerinin Almanya'dan çekilmesi tartışması hakkında Alman hükümetinden resmi açıklama gelmedi. Sadece Savunma Bakanlığı, ABD'nin askeri varlığının Almanya için çok önemli olduğunu belirtti.

Haber Ara