Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD, Rusya ile savaşa hazırlanıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 10:31:49

ABD, Rusya ile savaşa hazırlanıyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ilk kez Rusya ile savaş ihtimaline karşı acil durum planını gözden geçiriyor.
ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna ve Suriye meseleleri üzerine Washington ve Rusya arasında ilişkilerin gerginleşmesi üzerine Soğuk Savaş dönemi askeri planlarını tekrar değerlendirmeye başladı.

Pentagon'dan bir yetkili “Hali hazırdaki güvenlik durumu, Rusya'nın faaliyetleri değerlendirildiğinde herhangi bir NATO müttefikine karşı gerçekleştirilmesi muhtemel bir saldırıya cevap olarak bu tür planları yeniden değerlendirmemiz gerektiği açık bir biçimde ortadadır” açıklamasında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı eski müsteşarı Michéle Flourny konu hakkında “Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu işgal etmesi ABD'nin acil durum planlarını tekrar gün yüzüne çıkarmasını gerekli kıldı” açıklamasında bulunurken planlar için “güncelliğini yitirmişti” dedi.

Bu tür faaliyetler ABD'nin Soğuk Savaş dönemi askeri politikalarından tamamen ayrılacağı anlamına gelmekte. Bu politika değişimi Rusya'nın geçtiğimiz sene Kırım'la birleşmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların hemen ardından yürürlüğe girdi.

Pentagon bunun yanında çeşitli hibrid savaş stratejileri geliştirmekte, buna nükleer saldırı planları da dahil. Pentangon'dan bir yetkili “Rusya'nın yayımlanmış doktrinine baktığımız zaman, insanların uzun yıllardır düşünmediği bir biçimde taktiksel nükleer silah kullanımı düşünmeye başladığını görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Amerika'nın askeri stratejisi iki boyutlu. Bunlardan biri Amerika'nın NATO üyeliği kapsamında Rusya'nın herhangi bir NATO ülkesine gerçekleştireceği saldırıya karşı geliştireceği plan. Diğeri ise Amerika'nın NATO'dan bağımsız olarak yürüteceği plan.

Haber Ara