Dolar

32,5193

Euro

34,7717

Altın

2.495,68

Bist

9.524,59

ABD'nin PYD'yi seçmemesi için yeni hamle...

ABD'nin bölgede kiminle hareket edeceği Trump koltuğa oturduğu günden beri merak ediliyor. Ankara, havanın olumlu olduğunu söylüyor ve ekliyor: 'Bu işler PYD ile olmaz.' Fakat son olarak Obama döneminde imzalanan bir karar ile YPG'ye gönderilen zırhlı araçlar, Türkiye'de şüphe uyandırmıştı. Tüm bu hava içerisinde rüzgarın Ankara'dan yana döndüğüne dair bir işaret var. Bu işaret, Ak Parti iktidarının 'Suriye'de sonrası' için sarf ettiği bir söylem ile doğdu. Peki neydi o söylem?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-26 14:30:43

ABD'nin PYD'yi seçmemesi için yeni hamle...

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un Düşünce kuruluşu Brookings'te verdiği röportajı köşesinden aktardı.

Dunford'a göre Başkan Trump “Sahada birden fazla Kürt grubun varlığı ve İran ve Rusya dâhil bölgesel güçler dâhil bölgedeki çetrefil sorunlar hakkında bilgilendirilecek”.

NEDEN ÖNEMLİ?

Yetkin, bu açıklamanın neden önemli olduğunu şu cümlelerle aktardı:

"Bu önemli: Birden fazla Kürt grubun varlığı Obama'nın tercihi ardından ilk kez üst düzey bir Amerikan yetkilisi tarafından –yeniden- zikrediliyor; Trump'ı göreceğiz daha, ama ekibi daha gerçekçi bir hat belirlemiş durumda."

Yetkin yazısına şöyle devam etti:

ANKARA'NIN "STRATEJİSİ"

Hükümet artık en açık şekliyle PYD asli unsur olmasın, Türkiye destek verecek söyleminde. Üstelik Ankara son zamanlarda “Onlar da terörist” deme dışında yeni ve yankı bulan bir söylem de geliştirdi.

En son Başbakan Binali Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile 18 Şubat'ta Münih'te yaptığı görüşmeye atfen söylediği üzere, “Türkiye Fırat Kalkanı ile ÖSO denetimine girmesini sağladığı yerlerin yeni Suriye yönetimine devredilmesi için çalışacak. Oysa PYD/PKK buralarda ‘kanton' adı altında konfederatif yapılar kurmak istediğini söylüyor.”

ABD'DE YANKILANDI

Yetkin, bu söylemin ABD'de yankılandığını, bunun da Dunford'un söz konusu röportajında sarf ettiği şu cümlelerden anlaşıldığını yazdı:

“Ona (Başkan'a) bir sorunu çözerken ikinci bir sorun yaratacak seçenekler sunmak istemiyoruz.”

DUNFORD BAŞKA NE DİYOR?

Bu sözlerden başka ne mi anlıyoruz?

Şunu: ABD yönetimi IŞİD ve el-Kaide gibi terör örgütlerini Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğratmak için müttefikleriyle birlikte harekete geçerken, şimdiye dek piyadesi olarak kullandığı PYD/PKK ile nasıl devam edeceğine de karar verecek.

...Dunford o konuşmasında “önemli müttefikimiz Türkiye” itiraz ediyor PYD'ye diye altını çiziyor.

YETKİN'İN YAZISININ İLK KISMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara