Dolar

32,5766

Euro

35,0001

Altın

2.459,65

Bist

9.897,85

ABD’li diplomatlarda işitme kaybı, Kanadalı diplomatlarda baş ağrısı! Küba'da neler oluyor?

ABD'nin Küba'nın başkenti Havanada bulunan Büyükelçiliği'nde görevli bazı Amerikalı diplomatlarda işitme kaybı yaşandı. Olay sonrası ABD de Kübalı 2 diplomatı sınır dışı etti. Bunun yanı sıra Kanada da Küba'da görevli bir diplomatının şiddetli baş ağrısı sebebiyle hastanede tedavi gördüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan konuya ilişkin açıklamalar geldi. İşte ayrıntılar...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-12 14:25:56

ABD’li diplomatlarda işitme kaybı, Kanadalı diplomatlarda baş ağrısı! Küba'da neler oluyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'nin Küba'nın başkenti Havanada bulunan Büyükelçiliği'nde görevli bazı Amerikalı diplomatlarda işitme kaybı yaşandı.

DARP MI EDİLDİLER?

ABD basınında yer alan haberlerde ise Amerikalı bazı diplomatların Küba'da darbedildiği, bu kişilerden birinin duyma yetisini kaybettiği öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında, Küba'daki bazı Amerikalı diplomatların "darbedildiği" iddiasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Nauert, Havana'daki ABD Büyükelçiliğinde görevli diplomatların başına "birtakım olaylar" geldiğini belirtti ancak detay vermekten kaçındı. Nauert, Amerikalı diplomatların başına gelen ilk olayın 2016 yılının sonlarında gerçekleştiğini kaydetti.

2 KÜBALI DİPLOMAT SINIRDIŞI EDİLDİ

Durumu ciddiye aldıklarını dile getiren Nauert, "Şunu söyleyebiliriz ki 23 Mayıs'ta Dışişleri Bakanlığı gerekli adımları atmıştır. Küba Büyükelçiliğinde görevli iki diplomatın ABD'yi terk etmesini istedik. Bu iki kişi ABD'yi terk etti. Gelişmeleri ciddiyetle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kübalı diplomatlar geçen yıl Mayıs ayında Washington'dan ayrıldı.

TİLLERSON'DAN AÇIKLAMA

Tillerson, Havana'daki Amerikalı diplomatların işitme kaybına yol açan ve sağlıklarını hedef alan saldırılara maruz kaldığını belirterek Kübalı yetkililerin, bu saldırıları kimin düzenlediğini bulmakla sorumlu olduğunu belirtti. Tillerson, Küba'nın başkenti Havana'daki Amerikalı diplomatların işitme kaybına yol açan ve sağlıklarını hedef alan saldırıların kurbanı olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, bu tür saldırıların tek hedefinin Amerikalılar olmadığını, diğer ülke diplomatlarının da benzer şeyler yaşadığını sözlerine ekledi.

KANADALI DİPLOMATLAR DA

Kanada'dan da konu ile ilgili açıklama yapılmış ve Küba'daki bazı diplomatlarının şiddetli baş ağrısı için hastanelere başvurduğu belirtti. Kanada Küresel İlişkiler Birimi Sözcüsü Brianne Maxwell, yaptığı açıklamada Kanadalı yetkililerin, "alışılmadık semptomların, Havana'daki Kanadalı ve ABD'li diplomatik personel ile ailelerini etkilediğinin farkında olduğunu" söyledi. Maxwell, "Hükümet, ABD ve Küba makamları da dahil olmak üzere, konuyu tespit etmek için aktif şekilde çalışıyor" ifadesini kullandı. Sözcü Maxwell ayrıca, Kanadalı turistlerin ve diğer ziyaretçilerin bu durumdan etkilenmiş olduğuna inanmak için bir neden olmadığını da sözlerine ekledi.

KÜBA'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Havana Büyükelçiliği'nde görevli bazı Amerikalı diplomatlarda gizemli bir şekilde işitme kaybı görülmesi üzerine, iki Kübalı diplomatın sınır dışı edildiğini duyurdu. Küba Dışişleri Bakanlığı da iddiaların araştırıldığını duyurdu. Kübalı diplomatların sınır dışı edilmesinin meşru olmadığını söyleyen bakanlık, buna karşın ne olduğunu netleştirmek için Washington ile işbirliği yapılacağını vurguladı. Bakanlığın açıklamasında, "Küba asla, Küba topraklarının ülkedeki diplomatlara veya ailelerine karşı herhangi bir eylem için kullanılmasına izin vermez" denildi.

SONİK CİHAZ İDDİASI

İşitme kaybına, diplomatların evinin önüne konulan ve duyulmayan ses dalgalarıyla sağırlığa yol açabilen bir tür sonik cihazın neden olmuş olabileceği iddia ediliyor.

ABD ve Küba, 50 yıllık aradan sonra 2015'te yeniden diplomatik ilişki kurmuşlardı.

 

Haber Ara