Dolar

32,4516

Euro

34,7543

Altın

2.435,48

Bist

9.915,62

ABD Fransa'yı da dinlemiş

WikiLeaks, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Fransa cumhurbaşkanlarını dinlediğini öne sürdü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 01:56:25

ABD Fransa'yı da dinlemiş

Al Jazeera.com'un Reuters'a dayandırdığı habere göre; WikiLeaks'e göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Fransa cumhurbaşkanlarını dinledi. İddiaya göre NSA en az 6 yıl boyunca Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve Francois Hollande'yi dinledi.

Fransız gazetesi Liberation ve Mediapart internet sitesi iddiaları yayımladı. Wikileaks'teki belgelere göre 2006'dan 2012 Mayısına kadar Fransa cumhurbaşkanları dinlendi.

Almanya da dinlenmişti

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın iki önce yıl basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de olduğu siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Federal Başsavcılık soruşturma başlatmıştı.

Alman hükümeti de müttefiki olan ABD'ye "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı önermiş ancak ABD bu konuda olumlu cevap vermemişti. ABD'nin söz konusu casusluk faaliyetleri iddiasından dolayı iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşanmıştı. Almanya Federal Meclisi de ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya'da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmak üzere bir araştırma komisyonu kurmuştu.

Son olarak 12 Haziran'da Almanya Başbakanı Merkel'in cep telefonunun ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlenildiği şüphesiyle Federal Başsavcılıkça başlatılan soruşturma durduruldu.

Federal Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, iddianın "ceza muhakeme hukuku araçlarıyla mahkemede hukuki açıdan ispatlanamayacağı" belirtildi. ABD ve İngiliz istihbaratının kitlesel olarak Alman halkını dinlediği yönündeki iddianın ise takip edildiği kaydedildi.

Haber Ara