Dolar

32,2625

Euro

34,6760

Altın

2.405,36

Bist

10.336,50

ABD Dışişleri'nden destek mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, 'Amacımız, kuzey Suriye’deki DAEŞ karşıtı güçleri desteklemek,' dedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 01:27:42

ABD Dışişleri'nden destek mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye ile varılan mutabakatı nasıl işletecekleri noktasında görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek, "Amacımız, kuzey Suriye'deki DAEŞ karşıtı güçleri desteklemek" dedi. 

Toner'a, günlük basın toplantısında, ABD ile Türkiye arasında IŞİD ile mücadelede varılan anlaşmanın "ABD'nin Suriyeli Kürtlere ihaneti anlamına geldiğine yönelik yorumlar" soruldu.

Suriyeli Kürtler, Araplar ve hatta Türkmenleri içeren IŞİD karşıtı güçleri desteklediklerini ifade eden Toner, "Türkiye'den (kalkan uçaklarla) hava saldırıları düzenlemeye başladığımız zaman da bu gruplara hava desteği, daha hızlı ve daha iyi olacak. İhanet konusuna da gelince, bu güçlere - Kürt güçler değil, açıkça belirtiyorum PKK'dan bahsetmiyorum, onlar yabancı terör örgütü - ateş açılmaması veya taciz edilmemesi noktasında Türk hükümetine gayet açık olduk, onlar da buna katıldı" diye konuştu.  

ABD'nin Türkiye üzerinden hava desteğinin YPG güçlerini kapsamayacağına yönelik haberlerin sorulması üzerine de Toner,  "YPG noktasında, operasyonel detaylar hakkında konuşamam. Türkiye ile yeni anlaşmaya vardık, görüşmelerimiz sürüyor. Bu anlaşmayı nasıl işleteceğimiz noktasına hala bakıyoruz. Ama şu noktada açık olduk; amacımız, kuzey Suriye'deki DAEŞ karşıtı güçleri desteklemek" ifadelerini kullandı.

"Esed'i içeremez"

Mark Toner, Rusya ve İran'ın Suriye'de siyasi çözüm noktasındaki girişimleriyle ilgili, “Suriye'de kapsayıcı demokratik bir yönetime götürecek kredibilitesi olan siyasi bir süreci ortaya koyma, çatışmaları sona erdirme noktasında (bu ülkelerle) ortak bir nokta bulabildiğimiz müddetçe bunu destekleriz. Ancak bu Esed'i içeremez” dedi.

Rusya'nın, IŞİD karşıtı çabalara henüz çok fazla dahiliyetinin olmadığına işaret eden Toner, “Tabii ki Rusya'nın daha fazla müdahil olmasını isteriz. Ancak şu noktada bu konuda halen görüşmelerimiz sürüyor” ifadesini kullanmakla yetindi.

Haber Ara