Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD'den Kuzey Kore hamlesi! Çinli banka kara listede, Tayvan'a silah satılacak!

ABD'nin Çin'den Kuzey Kore'ye 'nükleer faaliyetleri durdurmaya yönelik' baskı yapmasını istediği biliniyor. bu kapsamda Washington yönetiminden bir hamle geldi. Dandong Bank isimli Çinli bankaya yaptırım kararı alındı. Çin'in hassas noktası Tayvan yönetimine ise silah satılacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-30 12:47:57

ABD'den Kuzey Kore hamlesi! Çinli banka kara listede, Tayvan'a silah satılacak!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Hazine Bakanlığı, Çinli bankaya yaptırım kararlarının Kuzey Kore'nin kitle imha silahı geliştirmeye yönelik faaliyetleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kurallarını ihlal etmesi nedeniyle alındığnı belirtti.

SÖZ KONUSU BANKA KUZEY KORE'NİN DÜNYAYA AÇIKLASINA SEBEP OLUYOR

ABD'nin kara listesine eklenen 4 kişi ve kuruluşun arasında Dandong Bank isimli Çinli bankanın bulunması dikkati çekti. Açıklamada, adı geçen bankanın Kuzey Kore'nin, mevcut yaptırımlara rağmen uluslararası piyasalara erişmesine aracılık ettiği belirtildi. Pyongyan rejiminin kitlesel silah geliştirme faaliyetlerine milyonlarca dolar transfer edilmesine imkan sağlayan bankanın, kara para aklama faaliyetlerine karıştığı da iddia edildi. Hazine Bakanlığının yaptırım kararı çevçevesinde Çinli bankanın ABD finans sistemine erişimi engellendi.

Açıklamada ayrıca, Sun Wei ve Li Hong Ri isimli Çin vatandaşlarının halihazırda yaptırım listesinde olan Kuzey Koreli şirketler adına çalıştıkları için yaptırım listesine eklendiği bildirildi. Hakkında yaptırım kararı alınan Çinli şirketin ise Dalian Global Unity Shipping isimli nakliye firması olduğu kaydedildi.

YAPTIRIM NE ANLAMA GELİYOR?

Bakanlık tarafından yaptırım listesine eklenen şahıs ve kurumların, ABD'deki mal varlıkları donduruluyor ve Amerikalıların kara listedekilerle ticari ilişki kurması yasaklanıyor.

TAYVAN'A SİLAH SATILACAK!

Ayrıca Washington yönetiminin Tayvan'a 1,3 milyar dolarlık silah satacağı da belirtildi. 

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "ABD'nin uzun yıllardır sürdürdüğü politika gereği, Tayvan'a silah satışı kararı, Tayvan İlişkileri Kanunu'na uygun olarak ve Tayvan'ın savunma ihtiyaçları gözetilerek verilmiştir. Üç Ortak Bildiri ve Tayvan İlişkileri Kanunu'na dayalı 'Tek Çin' politikamızda bir değişiklik söz konusu değildir" diye konuştu.

ABD ÇİN'LE KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce Tayvan liderini telefonla araması, Pekin ile Washington arasındaki ipleri germişti. Söz konusu satışın iki ülkeyi karşı karşıya getirebileceği belirtiliyor.

 

Haber Ara