Dolar

32,5674

Euro

34,8837

Altın

2.432,83

Bist

9.645,02

ABD'den Erbil'e koruma desteği

Yeni Şafak gazetesinde yer alan bir iddiaya göre ABD, 650 özel kuvvet askerini bağımsız Kürdistan referandumu öncesinde Erbil’e gönderdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-20 16:44:48

ABD'den Erbil'e koruma desteği

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu hazırlıkları hızla sürerken, bölge ülkeleri ardı ardına tepki göstermeyi sürdürüyor. İran'ın "Sınırları kapatır müdahale ederiz" açıklamasının yanı sıra Türkiye, sınıra askeri sevkiyat yaparak, Habur'da geniş bri tatbikat düzenledi. Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre ise ABD, 650 özel kuvvet askerini Erbil'e gönderdi.

ASKER SAYISI 3 BİNİ BULABİLİR

Habere göre ABD Özel Kuvvetleri'ne mensup 650 asker Kerkük, Mahmur, Kesik ve Tuzhurmatu'da görevlendirilmek üzere bölgede konuşlandı. Referandum sürecinde ‘güvenliği' sağlayacak ABD askerlerinin sayısının 3 bini bulabileceği belirtiliyor. ABD askerleri Erbil-Harir askeri üssünde hazır bekletiliyor.

KERKÜK'E 300 ASKER

Irak'ın petrol deposu olarak bilinen Kerkük'te gerilim artarken, şehre Peşmerge ve İran destekli milis gücü Haşdi Şabi yerleşmiş durumda. Şehirde son 3 günde yaşanan patlama ve sokak olaylarında 4 sivil hayatını kaybederken, 13 sivil de yaralandı. Kerkük'te seçim tarihi yaklaştıkça sokak olaylarının daha fazla artması bekleniyor.

SÖMÜRGE VALİSİ MCGURK DÜNYAYA YALAN SÖYLÜYOR

Haberde dile getirilen iddiaya göre ABD Başkanı Donald Trump'a bağlı Özel Temsilci Brett McGurk, ABD'nin referanduma karşı olduğunu söylese de kapalı kapılar ardında bunun tam tersi ifadeler kullanıyor. Son olarak Barzani ile görüşme yapan McGurk, Erbil'e bri teklifte bulunmuş ve Barzani de bu teklifi reddetmişti. İddialara göre o teklif Kerkük'ün Erbil'e verilmesi karşılığında referandumdan vazgeçilmesiydi. Fakar Erbil yönetimi zaten gücü elinde bulundurduğu Kerkük'ü hızlı bri şekilde referanduma dahil etmişti. 

TUZHURMATU DA KARIŞIYOR

Habere göre Kerkük'ten sonra Türkmen kasabası Tuzhurmatu'da da gerilim yaşanıyor. Dev bayraklar eşliğinde sokaklarda yürüyen provokatörler kasabanın en yüksek tepelerine Kürdistan bayrağı asıyor. Yerel yöneticiler, önlem alınmaması durumunda sokak çatışmalarının başlayacağı uyarısında bulunuyor.

Haber Ara