Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

ABD'de yardım paketi çıkarılamadı, işsizlik tırmanıyor

Amerika’da işsizlik yardımı için ilk kez başvuranların sayısı bu hafta beklenenden fazla arttı. Artışta, salgın vakaları nedeniyle işyerlerinde daha fazla kısıtlamalara gidilmesi etkili oldu. Bu durum, pandemi ve ilave teşvik paketi üzerinde hala anlaşma sağlanamamasının ekonomiye zarar verdiğinin bir işareti olarak görülüyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-10 21:46:16

ABD'de yardım paketi çıkarılamadı, işsizlik tırmanıyor

853 bin iş başvurusu

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı haftalık verilere göre, 5 Aralık'ta biten haftada işsizlik başvurularının sayısı mevsimsel ayarlamayla birlikte 853 bin olarak kayıtlara geçti. Bir önceki haftada ise bu sayı 716 bindi. Reuters'ın anketine görüş bildiren ekonomi uzmanları son haftada işsizlik yardımı başvurularının sayısının 725 bin civarında olacağını tahmin etmişti.

ABD Koronavirüsü salgınında yeni bir dalganın içerisinde. Ülkede doğrulanmış vakaların sayısı 15 milyon eşiğini Salı günü geçti. California eyaletinde bu hafta içinde yeni ve sert karantina uygulamaları devreye sokuldu. Bu karar, ülkenin en kalabalık eyaletindeki 40 milyonluk nüfusun yaklaşık dörtte üçünü etkiliyor.

Diğer eyaletler ve yerel yönetimler de işyerlerinde yeni kısıtlamalar getiriyor. Ekonomistler kış aylarında yeni işten çıkarmaların olabileceğine işaret ediyor. Hükümetten ilave ekonomik yardım gelmemesi halinde işten çıkarmaların boyutunun daha da kötü olacağı tahminleri yapılıyor.

Yeni bir kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varılıp varılmayacağı hala belirsiz. Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Kongre'nin hala bir çözüm bulma arayışında olduğunu söyledi.

Kaynak tükendi

Hükümetin 3 trilyon doların üzerinde miktarı kapsayan daha önceki yardım paketi milyonlarca işsiz Amerikalının günlük harcamalarını yapabilmesine ve şirketlerin de çalışanlarına maaşlarını ödeyebilmelerine katkı sağlamıştı. Ancak teşvik paketinin sağladığı kaynak neredeyse tükendi.

Hükümete bağlı bir denetleme dairesi, birden çok başvuruda bulunulması, geriye dönük işlemler ve usulsüzlük yapılması gibi nedenlerle işsizlik başvuruları verilerinin tam olarak doğruyu yansıtmadığı tespitini dile getirmişti. Ancak rakamlar yine de yaz mevsiminde işe alımlarda yaşanan sıçramadan sonra ekonomik toparlanmanın yavaşladığını gösteren diğer işgücü piyasası verileriyle geniş ölçüde tutarlılık gösteriyor.

İstihdam piyasası 5 aydır sürekli yavaşlıyor

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları Mart ayı sonunda 6 milyon 867 bine ulaşmış ve tarihi bir rekor kırılmıştı. Ülkede 2008-2009 yılları arasında Büyük Resesyon döneminde bile işsizlik başvuruları haftalık en fazla 665 bine çıkmıştı. Hükümetin geçen Cuma günü yayınladığı verilere göre, Kasım ayında tarım dışı istihdam 245 bin oldu. Bu rakam, işyerlerinde toparlanmanın başladığı Mayıs ayından bu yana istihdamdaki en düşük artış; istihdam piyasası 5 aydır sürekli yavaşlıyor. Mart'la Nisan arasında kaybedilen 22 milyon 200 bin istihdamın sadece 12 milyon 400 bini geri kazanılabildi.

İstihdam piyasasındaki gerilim, enflasyonun da durağan olmasına neden oluyor. Çalışma Bakanlığı Perşembe günü yayınladığı ayrı bir raporda, tüketici fiyat endeksinin Kasım ayında yüzde 0,2 oranında arttığını bildirdi. Ekim ayındaysa oran değişmemişti.

VOA

Haber Ara