Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Abbas istedi Mısır yıkıyor

1980'ler​de inşa edilmeye başlayan ve son yıllarda Gazze'nin tek nefes yolu olan ​tüneller, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın fikri ile Mısır tarafından su pompalanarak yıkılmaya çalışılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-21 10:36:26

Abbas istedi Mısır yıkıyor

1980'lerde inşa edilmeye başlayan ve son yıllarda Gazze'nin tek nefes yolu olan Gazze Şeridi ile Mısır arasında yer alan tüneller Mısır tarafından yeni bir yıkım projesi ile karşı karşıya.

Mısır yönetimi tünellerden su pompalayarak tünellerin kullanımını engellemeye çalışıyor. Mısır'ın ve Gazze'nin Refah kentlerindeki tünel sahipleri, Mısır yönetiminin su pompalaması nedeniyle tünellerin büyük bölümünde göçükler oluştuğunu belirtti.

Gazze sınırındaki tünellere su pompalanması olayının fikir babasının Mahmud Abbas olduğu ortaya çıktı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın "Beled" kanalında yaptığı açıklamada Gazze tünellerine su doldurma fikrinin kendisine ait olduğunu söyleyerek bu fikirle övündü.

Abbas; Gazze Şeridi ile Mısır arasında yer alan tünelleri su pompalayarak yada çit ve duvar yapılarak kapatılmasını istedi.

Mısır yönetimi, geçtiğimiz cuma gününden itibaren tünellere su pompalamaya başladı.

İsrail işgaliyle Gazze'nin tek nefes yolu oldu

Gazze ve Mısır arasındaki tüneller İsrail ve Mısır sınırının çizildiği Camp David anlaşmasının ardından 1980'lerde sigara, altın gibi bazı ürünler ve döviz kaçakçılığı için kazılmıştı.

Filistin'de Birinci İntifada'nın başlamasıyla 1987 yılında İsrail işgaline karşı silah temini için kullanılan tünellerin boyu 30 metreyi geçmiyordu .

Ramallah yönetimi 1994 yılında imzalanan Oslo anlaşmasının ardından İsrail'le yapılan "güvenlik koordinasyonu" çerçevesinde tünellere karşı mücadeleye başladı.

İsrail yönetiminin sınır şeridinde yer alan binlerce evi yıkmasının ardından tünel boyları 700 metre ila bin metre arasına ulaştı. Tünel derinliği ise 4 buçuk metre ila yaklaşık 14 metre arasında oldu.

2000 yılında İkinci İntifada'nın başlamasının ardından Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Filistin İslami Cihad Hareketi gibi örgütlerin silah ve cephane nakliyatı için bir çok tünel inşa edildi.

Haber Ara