Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AB İran yaptırımlarını resmen kaldırıyor

AB'nin 18 Ekim Pazar günü İran'a karşı uygulanan ekonomik yaptırımları kaldıracağını resmen açıklayacağı bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 20:17:02

AB İran yaptırımlarını resmen kaldırıyor

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Yetkililer kararın sene sonunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ın Temmuz ayında karara bağlanmış yükümlülüklerini yerine getirdiğini onayını verdikten sonra yürürlüğe girecek.

Bir diplomatik kaynak “AB nükleerle ilişkili ekonomik ve finansal yaptırımları kaldırmak için hukuki bir çerçeve belirleyecek. Ancak bu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun incelemesi sonunda her noktaya onay vermesinin ardından gerçekleşecek” açıklamasında bulundu.

Burada önemli olan husus İran'ın BM'nin nükleer gözlemcisi niteliğindeki Atom Enerjisi Kurumu'nu ikna edebilmesi. İran, Kurum'u gerekli adımları attığı ve Arak reaktörünü ve diğer santralleri askeri amaçla kullanmayacağı yönünde ikna etmek zorunda.

Yarın yapılacak açıklama ile geçtiğimiz Temmuz ayında İran ile P5+1 ülkeleri ile mutabakata varılan anlaşmanın 90 günlük adaptasyon süreci nihayete ermiş olacak.

Iran'ın nükleer baş müzakerecisi Abbas Araghchi “Yaptırımların kaldırılmasından sonra biz de üzerinize düşeni yapacağız. Bu da bir iki ay içinde gerçekleşmiş olur” açıklamasında bulundu.

İran nükleer silah arayışında olduğunu her zaman reddetti. Bu anlaşma İran rejiminin 15 senedir incelemeye tabi tutulmadığının da göstermesi açısından önem arz ediyor.

Haber Ara