Dolar

32,4532

Euro

34,7313

Altın

2.441,41

Bist

9.915,62

AB'den Ege ve Kıbrıs açıklaması: Türkiye'nin davranışlarına şiddetle karşı çıkıyoruz

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker,Türkiye ve Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan krizle ilgili konuştu. Juncker, 'Türkiye'nin davranışlarına şiddetle karşı çıkıyoruz' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-14 15:36:47

AB'den Ege ve Kıbrıs açıklaması: Türkiye'nin davranışlarına şiddetle karşı çıkıyoruz

Juncker, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kıbırs arasında yaşanan gerginliği "Türkiye'nin davranışlarına şiddetle karşı çıkıyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

KIBRIS'TA NELER OLUYOR?

Kıbrıs Rum kesimi, İtalyan Eni şirketinin kiraladığı bir doğalgaz arama gemisinin ada açıklarında yapacağı sondaj çalışmasının Türk askeri gemileri tarafından engellendiğini söylemişti.

AVRUPA KOMİSYONU'NDAN AÇIKLAMA

Avrupa Komisyonu (AK) Sözcüsü Margaritis Schinas da olayın ardından "Türkiye'yi bir kez daha, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle iyi komşuluk ilişkilerine ve ihtilafın barışçıl bir şekilde çözülmesine doğrudan zarar veren eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" demişti.

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Yunanistan da Türkiye'nin 'Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarını ihlal etmek suretiyle uluslararası hukuk çizgisinden çıktığını' savunmuştu.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq da konuya ilişkin "Genel Sekreter, hidrokarbon arayışı yüzünden gerginliğin bir kez daha artmasından üzüntü duyuyor ve ilgili tüm taraflara gerginliğin azaltılması için elinden geleni yapması çağrısı yapıyor. Genel Sekreter, 9 Ocak 2018 tarihli raporunda olduğu gibi Kıbrıs'ın çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da yarar sağlaması çağrısını yineliyor" dedi.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı dünkü (13 Şubat) grup toplantısında yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs Rum Yönetimini tek taraflı doğalgaz faaliyetleri sebebiyle uyarmıştı. Erdoğan şunları söylemişti:

Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege'deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Kıbrıs'ta ve Ege'de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz. Türkiye tarihten, anlaşmalardan ve uluslararası hukuktan gelen haklarının sonuna kadar takipçisi olacaktır. Bizim için Afrin neyse, Ege'deki, Kıbrıs'taki haklarımız da odur. Sadece faillerini küçültür ve seviyesiz hale getirir. Türkiye tarihten, anlaşmalardan ve uluslararası hukuktan gelen haklarının takipçisi olacaktır. Bizim için Afrin neyse Kıbrıs'taki Ege'deki haklarımız da odur. Bu operasyon sebebiyle hala ülkemizi suçlayanlar önce bölgedeki tünellere, kulelere baştan aşağı silahlandırılmış köylere bir baksınlar. Eğer ortadaki görüntüye rağmen tüm bu hazırlıkların ülkemize yönelik olmadığını iddia edenler varsa artık onlara söyleyecek sözümüz yoktur. Stratejik ortağımız, müttefikimiz kalkıp da PYD'ye parasal desteği, silah yardımları yetmiyormuş gibi para yardımı yapma kararı bizim de aldığımız ve alacağımız kararı etkileyecektir. Şunun iyi bilinmesi lazım. Türkiye bir çadır devleti değildir. Asırlara bani olan bir devlet anlayışımız vardır. Biz gereği neyse bunu yaparız. Bir ölürüz bin diriliriz. Bu böyle bilinmeli. Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz gerektiğinde her türlü müdahaleyi yapmak için yakından takip ediyorlar.

 

Haber Ara