Dolar

32,3201

Euro

35,1469

Altın

2.241,20

Bist

8.718,11

AB'den Belarus'a: Sonuçları doğru açıklayın

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında AB'den yapılan açıklamada, 'Belarus seçimlerindeki oylar doğru sayılmalı ve açıklanmalı' denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-10 15:11:42

AB'den Belarus'a: Sonuçları doğru açıklayın

Belarus'ta hafta sonu düzenlenen cumhurbaşkanı seçimini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80,23 ile kazandığı, muhalif Svetlana Tikhanovskaya'nın yüzde 9,9 oy aldığı açıklanmıştı.

Seçime hile karıştırıldığını savunan çok sayıda kişi sokaklara ve meydanlara inerek gösteri yapmış, devlet kurum ve kuruluşlarının yanı sıra şehir giriş ve çıkışları dahil pek çok bölgede sıkı güvenlik önlemi alan polis ile göstericilerin çatışmasında yaralananlar olduğu bildirilmişti.

"SONUÇLARI DOĞRU AÇIKLAYIN"

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Belarus'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesine tepki gösterdi ve "seçimde kullanılan oyların doğru şekilde sayılması ve sonuçların doğru olarak açıklanması" gerektiğini ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Taciz ve barışçıl gösterilerin şiddet kullanılarak bastırılmasının Avrupa'da yeri yoktur." ifadesini kullandı.

"TEMEL İNSAN HAKLARI UYGULANMALI"

Beluras'ta temel haklara saygı gösterilmesi gerektiğini belirten von der Leyen, "Belarus makamlarına dünkü seçimlerde oyların doğru şekilde sayılması ve doğru olarak açıklanmasının sağlanması için çağrıda bulunuyorum." mesajını paylaştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medyada Belarus'taki seçimlerden sonra göstericileri müdahale edilmesine ilişkin mesaj paylaştı.

Göstericilere şiddet kullanmanın doğru olmadığını belirten Michel, "Konuşma özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve temel insan hakları uygulanmalı." mesajını yazdı.

"ORANTISIZ ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi de Belarus'taki seçimler ve sonrasındaki gösterilere ilişkin ortak açıklama yaptı.

Ortak açıklamada, AB'nin defalarca seçimlerin düzgün şekilde yapılmasına ilişkin beklentilerinin dile getirildiği hatırlatıldı.

"Seçim gecesi, barışçıl protestoculara yönelik orantısız ve kabul edilemez devlet şiddetiyle lekelenmiştir." denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Belarus yetkilileri, temel bir hak olan barışçıl toplanma hakkına saygı gösterilmesini sağlamalıdır. Belarus halkı, serbest seçimler ve demokrasi için eşi görülmemiş şekilde harekete geçmelerinin ardından şimdi oylarının doğru şekilde sayılmasını beklemektedir. Merkez Seçim Komisyonunun sonuçları Belarus halkının tercihini yansıtacak şekilde yayımlaması esastır.

Sadece insan hakları, demokrasi, serbest ve adil seçimlerin uygulanması, Belarus'ta istikrarı ve egemenliği garanti edecektir. AB'nin tepkisini ve Belarus ile ilişkileri nasıl şekillendireceğimizi değerlendirmek amacıyla gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz."

3 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Diğer yandan Belarus İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ülke genelindeki izinsiz toplu gösterilerde yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alındı” denildi.

Minsk'te yaklaşık bin, diğer kentlerde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50'den fazla göstericinin ve 39 polisin yaralandığı açıklandı.

LUKAŞENKO: YUMUŞAK KARŞILIK VERDİK

Olayların ardından Devlet Başkanı Lukaşenko'dan ilk açıklama geldi. Belta ajansının haberine göre, protestoculara karşı baskı uygulanmadığını belirten Lukaşenko, "Eğer yasaları ihlal ederseniz, cevap veririz. Zaten yumuşak karşılık verdik. Dürüst olacağım, güvenlik güçlerini hep tuttuk" dedi.

TİHANOVSKAYA: SEÇİM SONUCUNA İTİRAZ EDECEĞİZ

Seçimleri kedisinin kazandığını ileri süren Tihanovsaya, Lukaşenko'dan ‘iktidarı barışçıl biçimde devretmesini' talep etti.

Tihanovskaya'nın seçim merkezinden yapılan açıklamada sonuçlara itiraz etmeye hazırlandıkları belirtildi.

Belarus'ta dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başta başkent Minsk olmak üzere bazı kentlerde protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Haber Ara