Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 11:55:09

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in vefatı
Hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yakınları ve çalışma arkadaşları Güven Hastanesi'ne gelerek taziyede bulundu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat ettiği Güven Hastanesi, sabah saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğradı. Demirel'in İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden sınıf arkadaşı Ali Mazhar Haznedar, ziyarette Süleyman Demirel'i yakından tanıdığını belirterek, okul yıllarına ilişkin anılarını gazetecilerle paylaştı.

Demirel'i her zaman "Hafızası çok iyi ve çalışkan bir talebe" olarak hatırladığını belirten Haznedar, okul yıllarından sonra çeşitli vesilelerle görüştüğünü ancak hastalığı döneminde ziyaret etmek istemesine rağmen bunun mümkün olmadığını kaydetti.

Süleyman Demirel'in bir dönem Başdanışmanlığını da yapan Gazeteci İlnur Çevik ise taziye ziyaretinin ardından yaptığı değerlendirmede, 32 yıl Demirel ile çalıştığını ifade ederek, Demirel'in vefatıyla bir devrin kapandığını anlattı.

Demirel'in "Dün dündü bugün bugündü. Artık hiç bir zaman dün dün, bugün de bugün olmayacak" sözlerini anımsatan Çevik, Demirel'in 1979'dan itibaren danışmanlığını, Başbakan olduğu 1991-1993 yılları arasında ise başdanışmanlığını yaptığını, Demirel ile demokrasi mücadelesini birlikte yaşadıklarını ifade etti.

Çevik, 1980'den sonra yeniden başbakan olması için büyük bir mücadele verdiklerini ve yasakların kalkmasında çok önemli rol oynayan bir avuç insandan biri olduklarını vurguladı.

-"Demokrasiye bağlı bir insandı"

Doğru Yol Partisi Antalya eski milletvekili Mehmet Dülger ise yaptığı açıklamada, Türk milletine başsağlığı dileğinde bulunarak, "Ailece 50 yıldır tanıdığımız çok kıymetli bir devlet büyüğünü kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz yattığı yer nur olsun" dedi.

Demirel'in gerek şapkası gerek mizahi duygusuyla çok sıcak bir insan olduğunu anlatan Dülger, şunları söyledi:

"Sonsuz derecede demokrasiye bağlı bir insandı onun için aşmayacağı şey yoktu. Fiilen 10 yıl başbakanlık yaptı inanılmaz eserler bıraktı. Bugünün politikasıyla da belki irtibatı olur diye söylemek isterim. Bir vesileyle demişti ki iğne deliği kadar uzlaşama için küçük bir yer olsa ben oradan deve geçiririm demişti ders olsun herkese."

-Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay

Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde Kültür Kakanı olarak görev yapan İstemihan Talay da taziye ziyaretinin ardından yaptığı değerlendirmede, Demirel ile çok yakın çalışma içerisinde bulunduğunu ve çok özel niteliklerini, devlet, millet adına değerli çalışmalarını yakından görme imkanı bulduğunu belirtti.

Yurt dışı ziyaretlerinde Demirel'in çalışmalarını yakından takip etme imkanı bulduğunu ifade eden Talay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle yurt dışı seyahatlerine giderken ve uçakta sanki bir sınava hazırlanan öğrenci gibi nasıl dosyalar üzerinde çalıştığını ve devlet adamlarıyla yaptığı görüşmelerde ülkemizi nasıl en iyi şekilde temsil ettiğini çok yakından müşahede ettim. Sayın Demirel, aynı zamanda bir Cumhurbaşkanı olarak devletimizi dışarıda da en iyi şekilde temsil etmiştir ve büyük bir saygınlıkla herkesin, özellikle dünya liderlerinin saygısını ve sevgisini görmüştür. Demokrasinin ülkemizde yerleşmesinde en önemli devlet adamalarından biridir ve o milletimizin gönlünde ebedi yaşayacak bir devlet adamı olarak kalacaktır"

Öte yandan, Demirel'in vefat ettiği Güven Hastanesi'nin girişinde ve odasının bulunduğu üst katta taziye defteri açıldı.

Haber Ara