Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

'79'daki rehine krizinde Mahmud Ahmedinejad da rol oynadı'

1979'daki ABD elçilik baskını ve rehine krizinde Mahmud Ahmedinejad'ın da rol aldığı iddiaları bir kez daha gündeme geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-25 16:18:26

'79'daki rehine krizinde Mahmud Ahmedinejad da  rol oynadı'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ne 1979'da düzenlenen baskında ve sonrasında yaşanan 444 günlük rehine krizinde rol alan isimlerdne birinin de eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad olduğu iddia edildi.

44_6

Mecra'dan Taha Kılınç'ın haberine göre olay sırasında elçilik binasında bulunan Amerikalı rehinelerden David Roeder, Alman basınına verdiği röportajda Ahmedinejad'ın kendisini oğlunu kaçırmakla ve parmaklarını kesmekle tehdit ettiğini belirtti.

Fotoğrafta, gözü kapalı bir rehinenin kolunu tutan sakallı bir genç görülüyordu. Roeder'e göre bu, Mahmud Ahmedinejad'ın ta kendisi.

(Kast edilen kişi sağdan ikinci)

889

FOTOĞRAFTAKİ KİŞİ 30'LU YAŞLARINDA FAKAT AHMEDİNEJAD HENÜZ 20'LERİNDE

Öte yandan Roeder'ın iddia ettiği isim 30'lu yaşlarında görünürken Mahmud Ahmedinejad'ın o tarihlerde 200'li yaşlarının başında olduğu da haberde belirtiliyor.

(Fotoğrafta sağdan ikinci kişi Ahmedinejad)

resized_b5178-e29bd7eairanian_president_mahmoud_ahmadinejad_young

BU HABERLER DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan bu iddia 2005 yılında bir kez daha gündeme gelmişti. Washington Times gazetesi ve Associated Press haber ajansına demeç veren bazı eski rehineler, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kendilerini tutan kişiler arasında bulunduğunu iddia etmişti.

2009 yılında ise yine adı verilmeyen fakat 79'daki baskında ABD Büyükelçiliği'ne binasında bulunduğu iddia edilen bir rehine Alman baısnına konuşan Roeder gibi Ahmedinejad'ın bu baskında yer aldığını iddia ediyordu. Bu tarihte ise haber CNN tarafından gündeme getirildi.

2009 yılındaki haberlerde ve yine 2011'e yansıyan haberlerde Amerikalı rehine Albay Chuck Scott'un ifadelerine yer verilmiştı. Scott beyanlarında “Bu o adam buna hiç kuşku yok" diyordu. Fakat aynı haberlerde ifadelerine yer verilen ve baskını yapan öğrencilerden gazeteci - şimdilerin siyasetçisi Abbas Abdi  “Ahmedinejad hiçbir zaman o grubun üyesi olmadı. Baskında da yoktu” diye konuşmuştu.

Mecra'nın haberinde O dönem İslam Devrimi lideri İmam Ayetullah Humeyni'nin yakınında yer alan Ahmedinejad'ın, büyükelçiliğin basılması fikrine karşı çıktığı, böyle bir adımın kendilerini haksız duruma düşüreceğini savunduğu kaydedildi.

REHİNE KRİZİ NEDİR?

4 Kasım 1979'da meydana gelen olayda İranlı gençler Tahran'daki büyükelçiliğini basmış ve 52 Amerikalı diplomatı 444 gün rehin tutmuştu. Amerikalı rehineler, 1980 yılında, başkanlık seçimini kazanan Ronald Reagan'ın göreve başladığı gün serbest bırakılarak Amerika'ya gönderilmişti.

Haber Ara