Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

5G telefonlar uçakları bozabilir

Uçaklarda telefon kullanımına dair araştırmalar sürerken çarpıcı veriler de gelmeye devam ediyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-20 00:06:43

5G telefonlar uçakları bozabilir

Fransa'daki sivil havacılık yetkililerine göre, 5G ile donatılmış telefonlar, irtifa ölçümlerinde olası hatalara yol açan parazit riskleri oluşturabiliyor.

5G telefonlar, komşu frekans dalgalarını kullanmaları nedeniyle uçak altimetrelerinin çalışmasını bozabilmekte. Hafta içerisinde Fransa'daki sivil havacılık yetkilileri cep telefonlarının uçakta kapatılması önerisini yinelerken 5G ile ilgili risklere de vurgu yaptı.

Tekno bilişim uzmanları "Uçakta 5G cihazlarının kullanılması, irtifa ölçümlerinde olası hatalara yol açan parazit riskine yol açabilir." değerlendirmesini yaptı."radyo altimetrelerinkine benzer veya ondan daha büyük bir yakın frekans ve güç dalgası tarafından sinyal sıkışması" nedeniyle bu olası fenomenin, "aletli iniş aşamaları sırasında özellikle kritik olan" hatalara neden olacağı uyarısı yapıldı.

Fransız yönetimi geçtiğimiz hafta bu konuyla ilgili uçuş operatörlerine yönelik bir haber bülteni yayınlamıştı. Bu belgede birkaç önleyici tedbirden bahsedilirken özellikle uçakta "5G ile uyumlu tüm elektronik cihazların uçak modunda veya kapalı" olması üzerinde durulmuştu.

Buna ek olarak, "bir aksaklık durumunda, mürettebat hava trafik hizmet sağlayıcısını bilgilendirmeli, böylece hava trafik hizmeti sağlayıcısı gerekli operasyonel eylemleri gerçekleştirebilir ve denetim otoritesini ve havaalanı yöneticisini uyarabilir" şeklinde uyarı da yinelenmişti.

Fransız havalimanlarındaki iniş aşamaları sırasında yerleşik sistemlerle bu parazit risklerini kontrol etmek için bölgede 5G antenlerinin uygulanmasına yönelik koşulları tanımlandı.Kasım ayında bu istasyonların sivil havacılığın ihtiyaçları ile uyumluluğunu sağlamak" için teknik analizler de konu edildi.

Bölgedeki diğer 123 havalimanı için, yakınlarda konuşlandırılan antenlerin gözetimi, Ulusal Frekans Ajansı (ANFR) ile yakın koordinasyon içinde, güçlendirilmiş eylem araçlarıyla yerine getirilerek hızlı hareket etmeyi mümkün kılıyor"

Ülkede Telekom Düzenleme Kurumu (Arcep) tarafından Ocak ayı ortasında yayınlanan verilere göre, Serbest operatör tarafından 5,640 dahil olmak üzere Aralık ayı sonunda operatörler tarafından 8,600'den fazla 5G sitesi ticari olarak açılmıştı.

Haber Ara