Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

2 gün içinde 3 intihar vakası! 'Sisi rejiminin baskısından bunalan gençler, intihar etmeye başladı'

Mısır’da darbeci Sisi’nin iktidarı ele geçirmesinden sonra ülkede huzursuzluk her geçen gün artıyor. Rejimin baskısı ve uygulanan ekonomik politikalar gençleri bunalıma sürükledi. İki gün içersinde yaşanan 3 intihar olayından Sisi rejimi sorumlu tutuldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-05 10:15:33

2 gün içinde 3 intihar vakası! 'Sisi rejiminin baskısından bunalan gençler, intihar etmeye başladı'

buyuk_177

Mısır'da darbeci Sisi'nin iktidarı ele geçirmesinden sonra ülkede huzursuzluk her geçen gün artıyor. Rejimin baskısı ve uygulanan ekonomik politikalar gençleri bunalıma sürükledi. İki gün içersinde yaşanan 3 intihar olayından Sisi rejimi sorumlu tutuldu.

Mısır'da geçtiğimiz Cumartesi günü Kahire Kulesi'nden atlayarak intihar eden üniversite öğrencisi gencin ölümü ülkede şok etkisi oluştururken, son 48 saat içerisinde yaşanan 3 intihar vakası yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Helvan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden bir genç, Kahire Kulesi'nden atlayarak intihar ederken, bir diğer genç ise metro raylarına atlayarak yaşamına son verdi. Bir diğer genç ise, kendisini Asyut şehrindeki kanal sularına bırakarak hayatını sonlandırdı. Son günlerde artış gösteren intihar vakaları, Mısır'da özelliklede sosyal medyada büyük tartışmalara yol açtı.

EKyanjTWoAA8Cq_

Mısırlı bir milletvekili, Sisi hükümetinin, özellikle gençler arasında yaygın olan ve gün geçtikte artan intihar vakalarının sebeplerini araştırması gerektiğini ifade etti. Mısırlı milletvekili Tallat Halil, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Mısır sokaklarında yaşanan olayların, gençler arasında intihar vakasının yayılmasına sebep olduğunu öne sürdü.

Halil açıklamasında, intiharın birden fazla nedeni olduğunu, ancak son zamanlarda endişe verici bir şekilde bu vakaların arttığını söyledi. Hükümetin ister psikolojik, ister ekonomik, ister sosyal yönleriyle olsun son günlerde artış gösteren intihar vakalarına son verme planının ne olduğunu merak ettiğini söyleyen milletvekili, Mısır Ulusal Ceza ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin bu konu üzerinde durması gerektiğinin altını çizdi.

157539010673120900

Mısır'daki İslam Hukuku Kurumu Dar'ul İfta tarafından yapılan açıklamada, intihar etmenin büyük bir günah olduğu, İslam'ın özü ve hukukuna aykırı olduğu belirtilerek, intihar edenlerin dinden çıkmadığını (kâfir olmadığı) vurguladı. Açıklamada, bu tarz suçların hafife alınmaması gerektiği belirtilirken, intihar vakasının konusunun toplumda sempati yaratmaması gerektiğinin yanı sıra bu gibi durumların uzmanlar tarafından tedavi edilebilecek psikolojik bir rahatsızlık şeklinde ele alınması gerektiğinin altı çizildi.

Ezher Vakfı, elektronik fetva merkezi aracılığıyla intihar vakaları konusunda uyarıda bulunarak, yaşam koşulları nasıl olursa olsun, intihar eden kimsenin kendisine haksızlık ettiğini, bu konuların intihar etmek için bir bahane olmadığını ve bu suçun büyük bir günah olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, intihar gibi büyük bir günah işlenmesi durumunda, dünyada yapılan iyi amellerin kendilerini kurtaramayacağı konusuna dikkat çekildi.

Mısır, son dönemlerde Sisi rejiminin ekonomik politikaları ve baskıcı uygulamalarından ve duygusal krizler dâhil, çeşitli psikolojik sorunlardan mustarip olan gençlerin intihar vakalarına tanıklık ediyor.

Psikiyatristler, bu tarz vakaları analiz ederken, intihar girişiminde bulunan kişinin psikolojik bir hasta olup olmadığı konusunun dikkate alınması gerektiğine dikkati çekti.

Ekran Resmi 2019-12-05 10.29.34

 

Haber Ara