Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Yuvarla' projesi 1 yaşında

'Yuvarla' projesi 1 yaşında

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 12:00:06

'Yuvarla' projesi 1 yaşında
Türkiye'de bireysel bağışçılığı yaygınlaştırmak için kurulan "Yuvarla" sosyal sorumluluk projesi 1 yaşına girdi.

Boyner Grup'tan konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, müşterilerin online alışverişlerde sepet tutarının küsüratını yukarıya yuvarlayarak seçtikleri sivil toplum kuruluşuna destek olmasına imkan sağlayan ve geçen yılın temmuz ayında kurulan "Yuvarla", sosyal girişim olarak her geçen gün büyüyor.

İlk kez Boyner Grup kuruluşlarının e-ticaret platformlarında başlatılan uygulama, bugün itibariyle 13 e-ticaret sitesi üzerinden bağış toplanmasını sağlıyor. Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz adlı iki genç girişimci tarafından kar amacı gütmeyen bir sosyal girişim olarak kurulan Yuvarla'nın bir yıl sonundaki başarısı Türkiye'de bireysel bağış kültürünün yayılmaya başladığına işaret ediyor.

Uygulama sayesinde e-ticaret müşterileri Yuvarla'ya üye kuruluşlardan alışveriş yaptığında alışveriş tutarının küsüratını eğitim, sağlık, çevre ya da insani yardım konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına gönderdi. Yuvarla'nın kuruluşundan bu yana 117 bin bağışçı tarafından yaklaşık 150 bin kez bağış yapıldı.

Türkiye sivil toplum kuruluşlarına bağış yapılması konusunda dünya ortalamasının oldukça geride yer alıyor. Nüfusun sadece yüzde 12'si bağış yaparken bu oranla Türkiye 135 ülke arasında 112'nci sırada yer alıyor. Yuvarla, bağış tutarı ve adedi dünya ortalamasının oldukça altında kalan Türkiye için bu rakamları gelecek yıl yüzde 100 artırmayı hedefliyor.

- En çok sağlığa bağış yapılıyor

Yuvarla üzerinden toplanan 150 bin bağış incelendiğinde Türkiye'de en çok sağlık alanına destek verildiği görülüyor. Sağlığa yüzde 43,9 oranında bağış yapılırken, bu rakam eğitim ve gençlikte yüzde 25,3, çevrede yüzde 18, afet ve insani yardımda yüzde 12,8 olarak gerçekleşti.

Uygulama sayesinde müşteriler online alışveriş sitesi üzerinde alışverişini tamamladıktan sonra kalan küsürat tutarını desteklemek istediği sivil toplum kuruluşunu seçerek küsuratlarını en yakın liraya yuvarlayabiliyor ve isterse bu miktara birer lira ekleyerek bağış miktarını artırabiliyor.

"Alışverişi tamamla" butonuna basıldığı anda, alışveriş tutarı mağaza tarafından, bağış tutarı ise arada hiç bir aracı olmadan doğrudan seçilen STK tarafından tahsil ediliyor. Müşteriye ve dolayısıyla bağışçıya, destek olduğu STK'dan teşekkür elektronik postası geliyor. Bağışçı isterse bu desteğini sosyal medya hesaplarından paylaşarak çevresindekileri de bilinçlendirebiliyor.

- Sisteme üye STK'lar

Uygulamaya üye sivil toplum kuruluşları ise "Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Arama Kurtarma Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, Öğretmen Akademisi Vakfı, TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türk Kızılayı, Tuvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi" şeklinde.

Haber Ara