Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 20:08:08

Yemen'deki olaylar
Yemen'in Taiz kentine Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçleri tarafından uygulanan ambargonun kırılması amacıyla düzenlenen "Su Yürüyüşü"nün Husi militanlarınca engellendiği bildirildi.

Etkinliğin organizasyon komitesinden alınan bilgiye göre, aylardan beri Husilerin kuşatma altında tuttuğu ve bir süredir gıda maddelerinin girmesine izin vermediği Taiz'deki halka içme suyu götürmek amacıyla İbb vilayetinde toplanan gruba müdahalede bulunuldu. Husiler, aktivistleri gözaltına alarak "Su Yürüyüşü" adı verilen etkinliğin gerçekleşmesini durdurdu.

Ülkede en yoğun nüfusa sahip Taiz kentindeki ambargoyu kırmak için planlanan etkinliğe, başta siyasi liderler olmak üzere hukukçular, gençlik hareketleri temsilcileri ile gazetecilerin katılması planlanıyordu.

Yürüyüş kapsamında İbb kenti halkı tarafından bir konvoy ile Taiz kentine tankerlerle içme suyu ve temel gıda maddelerinin taşınması planlanıyordu.

Husilerin içme suyu ve temel gıda maddelerinin girişine izin vermediği Taiz kentinin, insani kriz tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Kentte bulunan sivil toplum örgütlerinden oluşan İnsani Yardım Koalisyonu geçen hafta yaptığı basın toplantısında kente uygulanan kuşatmanın kaldırılması ve insani krizle karşı karşıya bulunan binlerce sivilin kurtarılması için Birleşmiş Milletler'e (BM) "acil yardım" çağrısında bulunmuştu.

Husilerin yönetime el koymasının ardından uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, mart ayında Husilere yönelik operasyonlar başlatmıştı. Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar çeşitli kentlerde sürüyor.

Haber Ara