Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ünye, Karadeniz'de ilki başardı

Ünye Belediyesi, Ünye Kent Müzesi'nde 'Somut Olmayan Kültürel Miras' konseptini hayata geçirerek Karadeniz'de bir ilke imza attı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-11 17:16:58

Ünye, Karadeniz'de ilki başardı
Ünye Belediyesi, Ünye Kent Müzesi'nde 'Somut Olmayan Kültürel Miras' konseptini hayata geçirerek Karadeniz'de bir ilke imza attı.

Ünye Belediyesi tarafından 2012 yılında şehre kazandırılan ve kurulduğu günden bu yana ilgi çeken Kent Müzesi'nde konsept değişikliğine gidildi. Kent Müzesi bundan böyle "Ünye Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi" olarak hizmet verecek.

Konsept değişikliği nedeniyle bugün Müze Ev'de tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve başkan yardımcıları ile birim müdürlerinin yansıra basın mensuplarının katıldığı tanıtım toplantısında ilk olarak gölge oyunu gösterisi sahnelendi.

Ünye'nin başta olmak üzere Osmanlı kültürünün günlük ve sosyal yaşamında kullandığı öğelerin canlı olarak izlenebilme ve denenebilme imkanının olduğu Ünye Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde tarihi ve kültürel miraslar gün ışığına çıkarılıp vatandaşların hizmetine sunulacak. Ziyaretçiler müzeye geldiğinde geçmiş dönemlerde yaşanan hayatı tüm unsurları ile canlı olarak izleme fırsatı bulacaklar.

Ziyaretçilerin aynı zamanda ebruli sanatı ile ıhlamur baskı gibi el sanatlarını da tecrübe etme fırsatı bulacakları Ünye Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, kendi elleriyle ebruli ve ıhlamur baskı yaptı.

"Kültür ve tarih rüzgarı Ünye'de esecek"

Ünye Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısının ardından bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, şöyle konuştu: "Kültürel değerlerimize sahip çıkıp Ünye'mizde ki somut olmayan kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkartıp bugünü yaşayan insanlarımıza bunu anlatıp gelecek kuşaklara nasıl aktarabilir hesapları içindeydik. Bugün bunla ilgili başlangıcı yapmış olduk. Müze evimizde bizim için anlam ifade eden oyunlarımızın, deyimlerimizin hikayelerini ve nereden geldiğini öğrenebilme fırsatı bulduk. Turizm anlamında birinci etap olarak belirlediğimiz kültür yolumuz Ünye'deki Yalı Kilisesi ile başlayacak ve devamı noktasında arada birkaç eserimiz var ve akabinde saray hamamımızın ihalesi yapıldı, 1 yıl sonra da bu hamamımız hizmete girecek. Devamı noktasında yine Fatih Sultan Mehmet'in dikmiş olduğu tarihi çınar ağacımız, ardından Müze Evimiz, Kadılar Yokuşumuz, Bakırcılar Arastamız, Orta Çarşımız, Kefeli Han'ımız derken 2018 yılından itibaren kültür yolumuzun ve Ünyemizin kültür ve tarihi altyapımızın tamamını hizmete sokmuş olacağız."

Haber Ara