Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Uluslararası İslam Sanatları Yarışması ödül töreni

Uluslararası İslam Sanatları Yarışması ödül töreni Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla yapıldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam coğrafyasının etnik ve mezhebi kimlikler üzerinden bölünmeye çalışıldığını, Hz. Mevlana'nın insanları birliğe çağıran sözlerinin her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan sözler olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-07 15:11:11

Uluslararası İslam Sanatları Yarışması ödül töreni
Uluslararası İslam Sanatları Yarışması ödül töreni Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla yapıldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam coğrafyasının etnik ve mezhebi kimlikler üzerinden bölünmeye çalışıldığını, Hz. Mevlana'nın insanları birliğe çağıran sözlerinin her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan sözler olduğunu söyledi.

Konya'nın 2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Yarışması ödül töreni Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla yapıldı. Bir otelde düzenlenen ödül törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilçe belediye başkanları, üniversite rektörleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile yarışmada dereceye giren sanatçılar yer aldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam sanatlarının hepsinde, sanat eserinin kendi içerisinde muhteşem bir denge ve uyum olduğunu, harflerin her birisinin ayrı bir komplekse başka bir anlam ifade ettiğini söyledi. Sadece müzeler ve kongre salonlarında değil, Müslüman toplulukların, Müslüman milletlerin günlük hayatının içerisinde de İslam sanatlarının yeniden diriltilmesi, yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Çeşmeler, camiler, dergahlar, su kemerleri ve diğer şifahaneler bütün bunların hepsi bize bir şey daha söylüyor. Bizden önceki nesiller bize bu eserleri bırakırken arkalarından ne kadar güzel bir sanat kültürü olduğunu gösteriyorsa hiç şüphesiz ki, bizim bırakacağımız eserlerde bizden sonrakilere bizimle sanat arasındaki ilişkiyi ifade edecektir. Şimdi işin medeniyet bakımından güzel kısmı bir tarafa, bir de yaşadığımız zamana ilişkin bizim günlük pratiğimizi de gözden geçirmemiz lazım. Saydığımız bütün eserlerimiz ne kadar sanat barındırıyor bunu da sorgulamamız lazım. Sanat aynı zamanda İslam'ın sadece estetiğini sanat anlayışını değil Müslüman toplulukların ruhunu da ortaya koyan en önemli göstergelerdir birisidir. Her eser toplulukların, milletlerin, tasavvur dünyasını tahayyül dünyasını ortaya koyar. İşte bu anlamda geleneksel sanatlarla bu günü karşılaştırdığımızda acı bir şekilde itiraf etmemiz gerekirse, tahayyül ve tasavvur dünyamız eskilere göre çok daha sıradanlaşmıştır. Bugün burada ortaya konulan çalışmaların eskiyi diriltmek değil aynı zamanda bizim ruh halimizi diriltme çabaları olduğunu da ifade etmek isterim" dedi.

"Hz. Mevlana'nın sözleri İslam dünyasında birliğin, dirliğin, bütünleşmenin adresi olacaktır"

Numan Kurtulmuş, 743. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinliklerinde bu yıl 'Birlik Vakti' sloganı kullanıldığını hatırlatarak, bu slogana pratikte çok ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Hz. Mevlana'nın sözlerinin önemine dikkat çeken Kurtulmuş, "Bugün İslam dünyası bir asır evvel oynanan oyunun maalesef ikinci perdesini müşaade ediyor. Yakın coğrafyamız büyük acılar, sıkıntılar içerisindedir. Böyle bir ortamda özellikle mezhebi ve etnik anlamda coğrafyamızın yeniden lime lime edilmeye çalışıldığı bu ortamda birlik zamanı fikrinden hareketle bu seneki törenlerin yapılıyor olması önemlidir. Hz. Mevlana'nın insanları birliğe, vahdete, Allah'ın tevhid itikatı içerisinde bir olmaya çalışan o kutsal mesajı tekrarlayan sözlerini bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan sözler olduğu aşikardır. Etnik ve mezhebi kimlikler üzerinden, bırakın bütünleşmeyi, insanları daha fazla parçalayacak dağıtacak anlayışlara karşı en önemli cevabı Hz. Mevlana'nın, Hz. Şems'in Konya'da tecessüm eden bu birlik vahdet fikri en güzel cevabı veriyor. Bir taraftan açıktan İslam'a düşmanlık yapanlar yani İslamafobiya'yı ortaya koyanlar, diğer taraftan İslam adına kendisinden başka hiç kimseyi Müslüman saymayanlar. DAEŞ gibi FETÖ gibi örgütler İslam dünyasında bölünmenin, dağılmanın, parçalanmanın altyapısını oluşturuyorlar. Bütün bunlara karşı söz söyleyecek olanlar ta Fergana Vadisinden, Horasan erenleriyle birlikte başlayan o büyük irfan ve hikmet mektebinin en önemli örneklerinden birisi olan Hz. Mevlana'nın sözleri İslam dünyasında birliğin, dirliğin, bütünleşmenin adresi olacaktır. Türkiye inşallah Mevlana'nın bütün öğretisini dünyaya yayabilecek önemli bir birikime sahip, bu birikiminin dünyanın ihtiyacı olan birikim olduğunu ifade etmek istiyorum. Bugünkü törenler DAEŞ'a, FETÖ'ye Haşdi Şabi'ye karşı, PKK PYD'ye karşı ayrılıktan yana siyaset üretenlere, Müslüman toplulukları mezhebine ve meşrebine göre dağıtmak isteyenlere karşı en güzel cevabı verecektir" diye konuştu.

"10 gün Konya'da kültür şöleni gerçekleşecek"

KOMEK bünyesinde açtıkları kurslarda unutulmaya yüz tutmuş sanatların canlanmasını sağladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Tezhip, hat, minyatür sanatları, ebru, çinicilik gibi birçok sanatta çok sayıda arkadaşımız yetişti ve eser vermeye başladı. Bütün bu çalışmalarda emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmada dereceye giren sanatçıları tebrik ediyorum" dedi.

Şeb-i Arus törenlerinin başlangıç gününün Konya'ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Akyürek, "Şeb-i Arus, 743 yıldır sevgi, barış ve kardeşliği yeryüzüne yaymaya çalışıyor. Şeb-i Arus törenleri ile birlikte 10 gün zarfında Konya'mızda büyük bir kültür şöleni de gerçekleşiyor. Programlara katılan adeta bir gönül ziyafetinden doymuş olarak ayrılacaklar" diye konuştu.

"2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya'mıza çok yakıştı"

Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat yıldönümü nedeniyle düzenlenen uluslararası anma törenlerini Mevlana'ya yakışır şekilde gerçekleştirme gayreti içinde olduklarını dile getiren Vali Yakup Canbolat da, "Uluslararası İslam Sanatları Yarışması, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya'mıza hem çok yakışmış hem de bizler için ayrı bir sevinç ve övünç kaynağı olmuştur. Yarışmaya katılanları tebrik ediyor, gelecek nesillere aktarmalarını temenni ediyorum. Zira, hat, tezhip, minyatür ve ebru gibi sanatların büyük önem arz ettiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Törende, hat, tezhip ve minyatür dalında dereceye girenler ile jüri üyelerine ödülleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından verildi. Hat dalında Irak'tan Abdulhalig Gadir birinci, yine Irak'tan Karzan Ebubekir Kerim ikinci, Endonezya'dan Huda Purnawadi Bin Kasidi üçüncü, minyatür dalında İran'dan Majid Fattahi, İranlı Rasoul Gandomi ikinci, Halime Göktürk üçüncü, tezhip dalında Hashatun Eyüboğlu birinci, İsmail Çökük ikinci, Ferda Ertok üçüncü olarak ödüllerini aldı.

Haber Ara