Dolar

32,3656

Euro

34,9586

Altın

2.324,71

Bist

9.079,97

Türkiye yeni ordu kuruyor

15 Temmuz Paralel örgüt (FETÖ) Darbe Girişimi’nden sonra istihbarat ve TSK içindeki zafiyet nedeniyle alternatif güç fikrinin MGK ve hükümet içinde giderek güçlendiği ifade ediliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-22 15:26:33

Türkiye yeni ordu kuruyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ
ÖZELHABER

15 Temmuz gecesi TSK üst komuta kademesine ve kritik daire komutalarına sızmış olan FETÖ militanlarının darbe girişiminin tüm şehirlerde halk ve polis tarafından bastırılmasının yankıları sürüyor. Hükümet ve Cumhurbaşkanı nezdinde Milli İstihbarat Teşkilatı'na yönelik eleştiriler tartışılırken MGK ve hükümetin ek ya da alternatif bir silahlı güç konusunu masaya yatırdığı iddia edildi.

MODEL NETLEŞTİRİLMEDİ

Ankara'daki kaynaklara göre muhtemel alternatif silahlı gücün ilerleyen zamanlardaki muhtemel darbe girişimlerine karşı halkın içinden gönüllülük üzere teşkil edilmesi düşünülüyor. Bu yapının ABD'deki silahlı ve kriz zamanlarında ABD başkanının emri ile görev başı yapan muhafız birlikleri modelinde geçici ve dönemsel bir milis kuvvet mi yoksa İran'daki devrim muhafızları gibi askeri teçhizatı, kışlası, komuta kademesi ve örgütlenme özgürlüğü ile tamamen bağımsız mı olacağı konusu ise hala netleşmiş değil.

KOMUTA CUMHURBAŞKANLIĞINDA

Modelin üzerindeki istişareler henüz erken aşamasında olmasına rağmen komuta konusunda Ankara neredeyse mutabık. Muhtemel alternatif yarı sivil silahlı gücün komutasının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olması düşünülüyor. 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi'nde ordu kuvvetlerinin bir bölümünün Genelkurmay'a paralel bir gölge karargah üzerinden hareket edebilmesi ve Genelkurmay'ın by-pass edilmesi, kurulması düşünce aşamasındaki birliklerin komutasının Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması fikrini güçlendiren etmenlerden.

300 BİN MUHAFIZ

Adı ve modeli konusunda fikri olarak doğum aşamasındaki yarı sivil ve gönüllü silahlı birliklerin muhafız gücü olacağı anlaşılırken bu gücün muhtemel gücünün ilk etapta 300 binlik bir insan kaynağına sahip olacağı iddia ediliyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara