Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Suriye'de İran işgali: 60 bin Şii milis Suriye'de

Suriye’deki İran milisi sayısı 60 bine ulaşarak iki katına çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-20 09:41:12

Suriye'de İran işgali: 60 bin Şii milis Suriye'de

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

İran rejiminin Suriye'ye asker yolladığı uluslararası kamuoyunun malumu olan bir meseledir. 2016 başından beri İran'ın Suriye'ye asker yollama faaliyeti yeni bir boyut kazandı. İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı paralı askerlerin sayısı iki katına çıktı ve toplamda 60 bine ulaştı.

İran'ın Suriye'ye yolladığı asker sayısının ikiye katlanmasının arkasındaki sebep İran rejimin 2015 yılının son üç ayında yürüttüğü ve “Muharrem” adını verdikleri planın başarısızlığa uğramasıdır. Bu plan kapsamında İran, Rusya ile de işbirliği içinde Suriyeli muhalif güçleri, özellikle de Halep'teki muhalifleri Rusya'nın da hava desteği ile yenilgiye uğratmayı düşünmekteydi.

Şu anda Suriye'deki Devrim Muhafızları'nın kara kuvvetleri ve ona bağlı dış operasyonlar birimi Kudüs Güçleri'nin sayısı 8 bine ulaşmış durumda. Her İran vilayetindeki Devrim Muhafızları birimi, Suriye'ye üç aylık rotasyonla iki tabur asker göndermek zorunda bulunuyor.
Suriye'deki Iraklı militanların sayısı ise 20 bine ulaşmış durumda. Bu militanlar Hareket-i Nüceba, Bedir Kuvvetleri, Asaib-i Ehli'l Hak, Kataib-i Hizbullah, İmam Ali Tugayları, Ebu Fazl Taburu ve Horasani Tugayları gibi çeşitli gruplara bağlı biçimde hareket etmekte. Bütün bu gruplar İran tarafından kurulmuş olup onun kontrolü altında bulunuyor. Bu militanlar İran'ın güneybatısında bulunan Abadan şehrinin Şelemçe sınır kapısından Irak'a geçiyor. Her gün düzenlenen üç uçak seferi ile bu askerler Şam'a aktarılıyor. Son üç hafta içinde Irak'tan Suriye'ye bu şekilde 3 bin militan aktarıldı. Bu militanların maaş çekleri Irak hükümeti ve Kudüs güçleri tarafından karşılanıyor.
İran içinden elde edilen bilgilere göre aynı dönem içinde Suriye'deki Iraklı ve Afganistanlı paralı asker sayısı iki katına çıktı. Ayrıca Pakistanlı paralı askerlerin sayısında da gözle görülür bir artış tespit edildi.

Suriye rejim ordusu son on günde Halep'in kuzeyinde gerçekleşen çatışmaların hiç birine katılmadı. Bütün çatışmalar İran Devrim Muhafızları , Afgan ve Iraklı paralı askerler tarafından yürütüldü. Şu anda Devrim Muhafızlarını kara kuvvetleri Nübul şehrindeki İran bağlantılı Cemaatü'l Mustafa Üniversitesi'nde konuşlanmış durumda.

Son on gündür Halep'te yaşanan çatışmalarda yüzlerce Devrim Muhafızı askeri ve yabancı asker öldürüldü ya da yaralandı. Son günlerde üç önemli Devrim Muhafızı tabur komutanı çatışmalarda öldürüldü: 27. Muhammed Resulullah Bölüğü eski komutanı Rıza Ferdane; 14. İmam Hüseyin Bölüğü komutanı Hüseyin Rızai; Devrim Muhafızları Kohgiluye ve Boyer Ahmed vilayetleri komutanı Settar Orang.
Nübül şehrinin Devrim Muhafızları tarafından işgalinin ardından Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani Suriye'ye geldi. 5 Şubat'ta Devrim Muhafızlarının moralini yükseltmek için şehre gelen Süleymani son çatışmalarda yer aldı. Ancak hemen İran'a döndü.

Suriye'de yaralanan İran askerleri Tahran'ın Baghiyatullah, Nikan ve Lale hastanelerinde götürülüyor. Devrim Muhafızları Baghiyatullah Hastanesi müdürü Ali Rıca Celali, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada Suriye'de 1504 askerlerinin yaralandığını bunlardan 425'inin İranlı 1079'unun yabancı asker olduğunu belirtti. Hastanenin yatak kapasitesi gelen yaralıların hepsine yeterli olmadığı için Afgan yaralıların başka hastanelere nakledildiğini söyledi.

Haber Ara