Dolar

32,4643

Euro

34,7320

Altın

2.435,54

Bist

9.915,62

'Rusya'nın, Esed'in gidişi için 2 şartı var'

Reuters'in Kremlin ve Rus Dışişleri'ni kaynak gösterdiği habere göre

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 11:45:02

'Rusya'nın, Esed'in gidişi için 2 şartı var'

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Dışişleri kaynakları, Rusya'nın Esed'in ardından bir 'kargaşa' çıkmasından endişelendiğini, rejimin değişim için çok zayıf olduğunu bu nedenle de olası bir geçiş süreci için 'çok fazla çatışmanın' gerektiğini savunuyor. Yani Moskova Esed'in devlet başkanlığından ayrılışına göz yumacak ama şimdi değil...

2 ŞART

Haberde İngiltere'nin eski Moskova Büyükelçisi Sir Tony Brenton'ın "Moskova iki şartla Esed'in gidişine göz yumacak. Rusya iki şey gerçekleşmeden Esed ile yollarını ayırmaz. İlk olarak Esed'in yerine İslami bir grubun başa gelmeyeceğinden emin olmak istiyorlar. İkincisi de Suriye'deki pozisyonunun, ittifak ilişkisinin ve askeri üslerinin garanti edilmesini istiyorlar" dediği yazıldı.

ABD ve RUSYA ARASINDAKİ EN BÜYÜK SORUN

Esed'in görevde kalıp kalmaması, giderse nasıl bir geçiş sürecinin ardından gideceği ABD ile Rusya arasındaki en önemli sorun.

RUSYA: ESED'İ DEĞİŞ, SURİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ

Geçen yıl Eylül ayında Esed'e askeri desteğini artıran Kremlin, Esed'i değil Suriye devletini desteklediğini belirtmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de muhalefetin Suriye hükümet yapılarına nasıl dahil olacağının önemine vurgu yapmıştı.

Kremlin kaynakları Moskova ile Esed arasındaki iplerin yakın zamanda kopacağını gösteren 'anlamlı bir işareti'in henüz ortada görünmediğini ifade ederken Moskova merkezli Stratejik Araştırmala Enstitüsü yorumcusu Elena Suponina, "Şu an bir değişiklik görmüyorum. Değişen bir şey yok. Hem niye değişsin ki?" diye sordu.

Kremlin'e yakın siyaset yorumcusu Fyodor Lukyanov ise Kremlin'de Esed'in geleceğiyle ilgili görüş alışverişlerinin yapıldığını belirtip, "Bir gün gelecek ve anlaşma olacak. Bekleyelim ve görelim" yorumunu yaptı. Lukyanov ekledi: "Eğer onu görevden uzaklaştırırsak tüm sistemin çökmeyeceğini nereden bileceğiz?"

Haber Ara