Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Rusya Neden Suriye’de?

Putin’in fikir babası olarak da bilinen aşırı Rus milliyetçisi yazar Alexandr Dugin, Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesinin sebeplerini açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-27 16:27:32

Rusya Neden Suriye’de?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in fikir babası olarak da bilinen aşırı Rus milliyetçisi yazar Alexandr Dugin, Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin sebeplerini açıkladı.

Dugin Alman yayın organı ZUERST'e verdiği röportajda Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesini şu başlıklar altında sıraladı:

Jeopolitik Çatışma ve Avrasyacılık
Suriye'deki jeopolitik çatışma Atlantikçiler ve Avrasyacılar arasında gerçekleşmekte. Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Doğu'da ve Ortadoğu'da siyasi bir boşluk meydana geldi. Böyle bir ortamda ABD “Büyük Ortadoğu Projesi” adını verdiği, ulus devletleri yok etme projesini hayata geçirmeye başladı. Hatta Washington'a az çok sadık olan ulus devletleri bile yok etti. ABD kendini hegemon bir güç olarak kabul ettirmek için kaos oluşturmakta. 1990'larda Rusya zayıflamıştı ve bu hareketlere karşılık veremedi ancak 2000'lerde yavaş yavaş toparlanmaya başladı.

Bugün Vladimir Putin, ABD'nin Ortadoğu'da kaos oluşturma siyasetine aktif bir biçimde karşılık vermeye karar verdi. Rusya'nın Suriye'ye verdiği askeri destek “Avrasya jeopolitiği” bağlamında bir hareket olarak değerlendirebilir. Suriye, tek kutuplu dünya düzenini temsil eden ABD ile çok kutuplu dünya düzenini temsil eden Rusya arasındaki savaşın merkezinde bulunmaktadır.

IŞİD'i Suriye'de Durdurmak
IŞİD'i Rusya'ya doğrudan bir tehdit olarak değerlendirmek zorundayız. Bu terörist yapı, Amerika'nın Suriye örneğinde de gördüğünüz gibi, kendi askeri müdahalesini mümkün kılmak için kaosu yaymak üzere Amerikan siyasetinin bir ürünüdür. IŞİD sadece Irak ve Suriye'de değil Orta Asya'da bulunuyor. Vladimir Putin kaotik şartların oluşturulması için IŞİD nasıl kullanıyorsa, o ve benzeri grupların Orta Asya ve Kafkasya'da kaos oluşturmak için kullanıldığını düşünüyor.
Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesinin ardında yatan sebep böylece daha açık bir hale geliyor. Eğer Suriye'de ABD tarafından oluşturulan ve yayılan terörizmi orada durdurmazsak sonunda kendi sınırlarımızda ve ülkemizde sorunla uğraşmak zorunda kalacağız. Suriye bizim dış savunma hattımızdır. Diğer hattımız ise Avrasya Birliği ve dahi Rusya topraklarında bulunmakta.

Suriye Rejimine Meşru Destek
Rusya'nın Suriye'ye askeri müdahalesi, ABD'nin sözde “terörle mücadele”sinin aksine tamamen meşrudur. Moskova Şam yönetimi ile yakın işbirliği içindedir. Suriye rejimi resmi bir biçimde Rusya desteğini talep etti. Rus hava kuvvetleri, Suriye ordusu ile birlikte çalışmakta. Ancak ABD önderliğindeki saldırılar Suriye hükümetinin isteği ve protestolarına rağmen gerçekleştirilmekte. Bu, bizim Suriye'de Suriye'nin müttefikleri ile IŞİD'in yayılmasını engellenmesi için çalışmakta olduğumuz anlamına gelir.

Avrupa'nın Çöküşünü Engellemek
Suriye'nin tamamen yıkılmasının ne tür sonuçları olacağını düşünmemiz gerek. Bu, otomatik olarak bölgedeki diğer tüm Müslüman devletlerin yıkılmasını tetikleyebilir; hatta Kuzey Afrika tamamen bir kaosa sürüklenebilir ki Libya'da bunu gördük. Suriye'nin yıkılması ile bir zincir halinde domino etkisine sebep olabilir. Neticede milyonlarla mülteci Avrupa'ya yönelir çünkü tümden bir kaos içinde olan bölgede insanlar kendilerine gelecek olarak sadece Avrupa'yı görür.
Bugün Rusya'nın mücadele verdiği bu gelişmeler, aynı zamanda Avrupa'nın da yararınadır. Rusya'nın Avrupa'ya, Avrupa'nın Rusya'ya ihtiyacı vardır. Avrupa'nın düşüşü Rusya'nın aleyhinedir, aynı şey Avrupa için de geçerlidir. Bunun tarihi bir devamlılığı da var: Geçmişte Rusya, Avrupa'yı Osmanlı yayılışına karşı bir kalkan olarak görmüştür. Avrupa'nın kaosa sürüklenmesi doğrudan Rusya'nın batı ve güney sınırlarından tehdite açık hale gelmesi demektir. Neticede Avrupa'nın korunması Rusya'nın faydasınadır.

Sonuç
Sonuç olarak Rusya, Suriye'de çok aşamalı bir mücadele vermektedir: ABD'nin küresel ve hegemonik amaçlarına karşı mücadele veriyoruz; düşman ülkemize gelmeden önce onunla savaşarak hem ulusal hem de Avrasya güvenliğini koruyoruz; bizim için de tehlikeli olacağı için Avrupa'yı çöküşten koruyoruz.

Bu makale Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

 

Yazıda aktarılan düşünceler Alexandr Dugin'e ait olup TimeTürk ve çevirmen için bağlayıcı değildir" 

Haber Ara