Dolar

32,4633

Euro

34,7993

Altın

2.439,73

Bist

9.915,62

'PKK ile bir örgütsel bağımız yok'

Sputnik'e konuşan YPG sözcüsü Redur Xelil, 'Suriye bir bataklık, girmek de çıkmak da kolay değil' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 09:41:45

'PKK ile bir örgütsel bağımız yok'

Suriye'nin kuzeyindeki Demokratik Özerk Yönetim ve bölgedeki YPG gibi yapılar bir süredir hem IŞİD ile çatışmalarla hem de ‘o bölgede neler oluyor?' sorularıyla sıkça gündeme geliyor. IŞİD ile devam eden çatışmalarla ilgili bilgi veren YPG sözcüsü Redur Xelil, IŞİD ile çatışmaların Irak sınırından Fırat nehrinin batısına ve Kobani'ye kadar uzanan yaklaşık 400 km'lik bir alana yayıldığını söyledi. Şiddetli ve stratejik çatışmalardan en büyüğünün Haseke kentinde devam ettiğini anlatan Xelil, kentin yüzde 75'inin kontrolünün YPG'de olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin Suriye politikasının yanlış olduğunu savunan Xelil, "Suriye'deki devrim başladığından beri Türkiye'nin devrime ve Suriye halkına karşı yürüttüğü politika çok yanlıştı" dedi.

Xelil, Türkiye-Suriye sınırında geniş bir bölgenin YPG'nin kontrolünde olduğunu hatırlatarak, "Türkiye ile iyi ilişkiler olmasını temenni ediyorduk. Bizim bulunduğumuz bölgeler Türkiye açısından en güvenli bölgeler. Bu bölgelerden Türkiye halkına tehdit olabilecek, zarar verebilecek herhangi bir eylem olmadı. Yaşanan sorunlar genel olarak sınırın Türkiye tarafından kaynaklanıyor. Göç esnasından onlarca vatandaş Türkiye tarafında öldürüldü. Aynı zamanda Türkiye tarafından Suriye'ye IŞİD'den, Nusra Cephesi'nden büyük gruplar girdi" diye konuştu.

YPG, Suriye'nin kuzeyindeki Demokratik Özerk Yönetim'in askeri gücü ve bünyesinde Kürt, Arap, Süryani, Çeçen ve bölgedeki diğer azınlıklardan savaşçılar bulunuyor.

'TÜRKİYE'NİN SINIR GÜVENLİĞİNİ KORUMAYI BAŞARAMADI' Türkiye'nin sınır güvenliğini korumayı başaramadığını öne süren Xelil, bu durumun Türkiye'yi de olumsuz etkileyebileceğini savundu. Xelil, YPG'nin Türkiye ile iyi ilişkiler temenni ettiğini, bunun da halkın ve devletin çıkarına olduğunu söyledi.

Xelil, "IŞİD (Türkiye sınırındaki bölgelerde) sınır boyunca yayıldığı zaman Türkiye'nin bu durumu kabul etmediğine dair bir tepki görmüyoruz fakat YPG'nin sınırlara yaklaşması durumunda tepki gösteriyor ve vuruyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN GEREKÇESİ DE ÇIKARI DA YOK'

Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin ve Cerablus'a girme tartışmalarının pratikte gerçekleşmesinin zor olduğunu söyleyen Xelil, "Türk ordusunun Cerablus'a girebileceğini sanmıyorum. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi bu, Suriye'nin içişlerine müdahale olur. Türk ordusunun Cerablus'a girmesi için hiçbir geçerli gerekçesi de çıkarı da yok. İkincisi, Suriye bir bataklık. Bu bataklığa girmek ve çıkmak düşünüldüğü kadar kolay olmayacak. Girmesi halinde bunun Türkiye'nin iç kamuoyunu olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Bu da Türkiye Devleti'nin çıkarlarına değil" diye konuştu.

Zaman zaman Irak Kürt Yönetimi'ne bağlı Peşmerge ile YPG arasında sorunlar olduğuna dair iddiaları reddeden Xelil, "İki askeri güç olan YPG ve Peşmerge arasında bir anlaşmazlık ya da sorun yok. Irak'taki ve buradaki siyasi iradeler arasında sorunlar olabilir ancak bu sorunlar siyasi ve bizim (YPG ve Peşmerge) aramızda sorun olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

YPG'ye bağlı ve sadece kadınlardan oluşan YPJ içindeki kadın savaşçılar. Haseke'nin köylerindeki genç kadınların bir kısmı yaşadıkları bölgelerdeki durum tehlikeli hale geldiği için okulunu, işini bırakıp YPJ'ye katıldığını söylüyor.

'PKK İLE ÖRGÜTSEL BAĞIMIZ YOK'

Zaman zaman PKK'nın Suriye kolu YPG" şeklinde tanımlanan YPG'nin PKK ile ilişkisine dair iddialar sıkça gündeme geliyor.

Redur Xelil, "PKK-YPG ilişkisinin Irak Kürt Yönetimi içindeki diğer siyasi oluşumlarla ilişkilerinden farklı olmadığını" savundu. Xelil, "PKK bizim için diğer Kürt partileri gibidir. Bu partilerle ilişkilerimiz ve karşılıklı alışverişimiz var. Olayların başından beri diğer partiler gibi PKK da YPG'ye destek sundu. YPG ile PKK arasında herhangi bir örgütsel bağlantı yok" dedi.

YPG, Suriye'nin kuzeyindeki Demokratik Özerk Yönetim'in askeri gücü ve bünyesinde Kürt, Arap, Süryani, Çeçen ve bölgedeki diğer azınlıklardan savaşçılar bulunuyor. Cizire, Afrin ve Kobani kantonlarından oluşan Özerk Yönetim içindeki bölgelerde etkili olan YPG ile IŞİD arasında çeşitli noktalarda çatışmalar devam ediyor.

Haber Ara