Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Peşmerge, Musul Harekâtını başlattı

Peşmerge güçleri, Musul'un Hazır bölgesinde IŞİD'in elinde tuttuğu köyleri geri almak üzere sabaha karşı bir harekât başlattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-29 15:59:35

Peşmerge, Musul Harekâtını başlattı

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Irak'ta Barzani yönetimi altındaki Peşmerge güçleri, sabah saatlerinde Musul'a bağlı ve IŞİD'in kontrolü altında bulunan Kürt yoğunluklu nüfusa sahip köyleri geri almak üzere bir harekât başlattı.

5.500 PEŞMERGE GÜCÜ

Peşmerge güçlerinin sabah saat 4 civarında başlattığı harekât ile Musul'un doğusunda Hazır bölgesinde bulunan ve Kakai ve Şabak Kürtlerinin yaşadığı köyleri IŞİD'den geri almak hedefleniyor.

Harekât, yaklaşık 5.500 Peşmerge gücü tarafından gerçekleştiriliyor. Peşmerge güçlerine, Kürt paramiliter kuvvetlerinden oluşan Zerevani Özel Kuvvetleri destek veriyor.

Zerevani Özel Kuvvetleri'nden komutan Hemin Raşid, Rudaw'a yaptığı açıklamada “Bu köylerin IŞİD'in elinden alınmasına yardım etmekten çok mutluyum, çünkü buralardakiler de bizim gibi Kürtler” dedi.

BARZANİ YÖNETİYOR

Zerevani Özel Kuvvetleri'nden bir diğer üst düzey komutan Aziz Vaysi, Hazır harekâtını Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin yönettiğini açıkladı.

Vaysi “Başkan az önce beni aradı ve Peşmergelerin durumu ve güvenliğinin nasıl olduğunu ve harekâtın plana uygun devam edip etmediğini sordu”dedi.

HAZIR'IN GÜVENLİĞİ ERBİL'İN GÜVENLİĞİ DEMEK

Aziz Vaysi ayrıca Hazır bölgesinin güvenliği tesis edildiği takdirde Erbil'in de daha güvenli ve istikrarlı bir hale kavuşacağını söyledi.
Peşmerge yetkilileri Hazır cephesinin iki yıldır ihmal edildiğini, çatışmaların Şengal ve Zumar'a yoğunlaştırıldığını aktardı.

BARZANİ: ASIL MESELE SAVAŞTAN SONRA NASIL YÖNETİLECEĞİ

İsviçre'de yayımlanan The Nation gazetesine röportaj veren Barzani, Musul operasyonunun kendileri için 'öncelikli' olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Musul savaşı için hazırız fakat Irak hükümeti ile Amerikalılar saldırı planı ile kentin kurtarılması sonrasına ilişkin planı hazırlamalı. Musul'un kurtarılmasındaki en önemli soru, savaştan sonra nasıl yönetileceği konusudur."

Haber Ara