Dolar

32,4661

Euro

34,7809

Altın

2.440,05

Bist

9.915,62

MİT TIR'ları davası ertelendi

MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili haklarında 'casusluk' davası açılan 33 askerin yargılandığı bugünkü duruşma ertelendiği bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 17:42:19

MİT TIR'ları davası ertelendi

Ajansların haberine göre, Geçen yıl 1 Ocak'ta Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde, 19 Ocak'ta ise Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmalar sonucu Adana bölümü ile ilgili 13 asker hakkında, Hatay'daki arama konusunda 20 asker hakkında 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak' suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı.

Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve gizlilik kararı bulunan 9'uncu duruşmaya 13 tutuksuz asker ile avukatları katılırken, kamuoyunda 'Selam Tevhid' olarak bilinen sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü' adı altında yürütülen soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla İstanbul'da tutuklanan askerler katılmadı.

DURUŞMA ERTELENDİ

7'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti yaklaşık 1 ay önce, TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 4 savcı ve ile 1 albayın yargılandığı Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'ne yazı yazarak, dosyaların birleştirilmesi konusunda görüşünü sordu. Yargıtay'dan konu ile ilgili birleştirilme konusunun, duruşma sırasında değerlendirileceği cevabını alan mahkeme heyeti, bu nedenle duruşmayı erteledi.

YARGITAY KARAR VERECEK

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan sanık avukatlarından Tolga Kaan Pataz, şunları söyledi:

"Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatilden önceki duruşmada, duruşmaya devam edileceğini, sanıkların savunmalarının alınması noktasında iradesini beyan etmiş o noktada da işlemlere devam ediliyordu. Ancak bu süreçte Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nde dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcı vekili, 2 özel yetkili savcı ve İl Jandarma Komutanı hakkında yine aynı fiilden dolayı yargılamasına karar verildi. O dosyanın ilk duruşması 1 Ekim'de yapıldı. Bu duruşmadan önce Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nden dosyaların birleştirilmesi konusunda görüşünü sormuştu. Yargıtay cevabi olarak duruşmanın 1 Ekim'de başlayacağını, bu talebin duruşma sırasında değerlendirilmesi gerektiği konusunda cevaben bilgi vermişti. Bugünkü duruşmada ise iddia makamında bulunan sayın savcı tarafından 16 Ceza Dairesi'ndeki yargılama sırasında birleştirilme hususunun değerlendirilmesi için duruşmanın herhangi bir işlemin yapılmadan gelecek cevabi yazının beklenmesi konusunda müteala bildirdi. Nihai olarak duruşma ertelenmiş olup 22 Ekim'de Yargıtay'da yapılacak olan yargılama sırasında 16'ıncı Ceza Dairesinin cevabının beklenmesine karar verildi."

Haber Ara