Dolar

32,4423

Euro

34,7619

Altın

2.438,13

Bist

9.915,62

'Meclis evet derse savaş 48 saatte durur'

CHP’nin çağrısıyla olağanüstü toplanan mecliste konuşan HDP Urfa milletvekili Osman Baydemir, 'Net bir duruş sahibi olmazsak toprağa düşecek her candan bizler de mesul olacağız'' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 16:30:15

'Meclis evet derse savaş 48 saatte durur'

Bianet'in haberine göre, Olağanüstü toplanan mecliste konuşan HDP vekili Baydemir, "Gelin hepimiz bulunduğumuz zeminde sorumluluğumuz gereği olarak bu çatışma pratiğine dur diyelim" dedi.

Baydemir'in konuşmasında satır başları:

* Suruç'ta insanlığa karşı suç işleyen IŞİD organizasyonun yarasını sarmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından Türklerin Kürtlerin birlikte yaşayabileceğinin sembolü olan gençler Suruç'ta katledildiler.

* HDP olarak bu toplantıya dahilimiz bir daha asla bu ülkede tek bir insanımızı hayatını çatışma ortamlı içinde yitirmemesinin pratiği ve çabası olacaktır. Hepinizin vicdanına çağrıda bulunmak istiyorum.

* Bu meclis, gerçekten tek bir yurttaş evladımızın hayatını yitirmesini istemiyorsak irade burasıdır. Gelin hepimiz bulunduğumuz zeminde sorumluluğumuz gereği olarak bu çatışma pratiğine dur diyelim. Emin olun ki 2013 yılında seçime kadar devam eden çatışmasızlık ortamının kıymetinin ne kadar değerli olduğunu bugün daha iyi idrak edebiliyoruz.

* Hükümet bir kez daha 1990'ların diğer hükümetlerin devlet refleksine geri döndü. Adeta bir milliyetçi dalga yaratarak HDP'yi baraj altı bırakma çabasına  girdi. Tek başına iktidar olma uğruna Türkiye'nin dört bir yanına cenazelerin gitme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bugün bir kez daha barış zeminine geri dönüş şarttır.

* Yaşatılan saldırılar, partimize yönetilen 200'e yakın saldırı eğer bunlar etkin şekilde soruşturulsa ve üzerine gidilmiş olsaydı Suruç'taki katliamı Türkiye yaşamamış olacaktır. Savaş isteyenlerin restine rest ile karşılık vermek amacında değiliz . Ateşe benzin dökmek istemiyoruz.

* Sayın Cumhurbaşkanı'nın Dolmabahçe deklarasyonunu tanımaması, Ortadoğu siyasetinde Türkiye- Suriye politikası ve Rojava statüsüne kırmızı çizgi diye karşı çıkması yani Suriye'de barbarlığa karşı mücadele eden kardeşlerimizin komşu olarak tercih edilmemesi barış sürecinin sekteye uğramasına neden olan en önemli argümanlardan olmuştur.

* Her bir saldırı arka plana sahiptir. 8 Haziran sabahından itibaren tek başına iktidar olunmadığı için ülke savaşa çekiliyor. Tek başına iktidar olma uğruna fidanlar toprağa gömülüyor.  İsterseniz kardeşliğime inanın ister inanmayın Rabbim şahittir ki bütün dünya iktidarları bin kere bir askerin bir polisin bir gerillanın bir sivilin yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun.

* Sayın Cumhurbaşkanı'nın Çin'e gitmeden önce yaptığı konuşma, Davutoğlu'nun bugün yaptığı konuşma birlikte yaşama suikast girişimidir.

* Net bir duruş sahibi olmazsak toprağa düşecek her candan bizlerde mesul olacağız. Bugün bu meclis evet derse başta AK Parti Grubu evet derse vallahi bu savaş 48 saat içinde durur. Neden 8 Haziran sabahından itibaren bu grubun İmralı Adası'na gitmesine izin vermiyorsunuz. 

* Gelin meclis araştırma komisyonu kuralım. İmralı'ya uygulana tecridi kaldıralım. Bizler HDP olarak 78 milyonun barış içinde yaşaması için zalime teslim olmayacağız.

Haber Ara