Dolar

32,3301

Euro

35,0306

Altın

2.283,67

Bist

8.974,91

ISIS, Reyhanlı saldırılarını üstlenmedi

Irak ve Şam’daki İslam Devleti’ne yakın kaynaklar, ISIS’in Türkiye’yi tehdit ettiği ve Reyhanlı saldırısını üstlendiği iddia edilen bildirinin yalan olduğunu açıkladı.

11 Yıl Önce Güncellendi

2013-10-02 19:19:06

ISIS, Reyhanlı saldırılarını üstlenmedi

TIMETURK / DEFNE BAYRAK

Sana Es Sevra sitesi derin bir araştırma sonucu haberin gerçek kaynağının Iraklı Şii gazete ve haber siteleri olduğunu ortaya koydu.

Irak ve Şam’daki İslam Devleti’ne yakın kaynaklar, Sana Es Sevra Sitesi’ne yaptıkları açıklamada devletin Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden ve Türkiye’nin başkenti Ankara’da ardı ardına patlamalar gerçekleştireceği yönünde uyarıda bulunduğunu yalanladı.
Site haberi şu şekilde verdi: "Çeşitli basın kaynaklarında Irak ve Şam’daki İslam Devleti’nin, ‘kafir’ Özgür Suriye Ordusu’na ve ‘mürtet’ Nusret Cephesi’ne kucak açtığı gerekçesiyle Türkiye’nin güvenliğini tehdit ettiği yönünde haberler çıkmıştı.

Bildirinin kaynağı hakkında uzun bir araştırmanın ardından bu kaynakların Iraklı Şii gazete ve internet siteleri olduğunu bulduk. Oysa devletin resmi bildirileri ancak twitter üzerindeki resmi hesapları aracılığıyla ya da bilinen liderleri tarafından yine twitter üzerinden yayınlanmaktadır. Oysa bu sahte bildiri bu şekilde yayınlanmamıştır. Aynı zamanda Irak ve Şam’daki İslam Devleti’nin resmi mavi mührünü de taşımaktadır.

Sana Es Sevra’nın Suriye’deki Nusret Cephesi’nin, kendisiyle iletişim kurduğu bir üyesi devletle ortak operasyonlar düzenlediklerini ve rejime karşı tek bir safta mücadele ettiklerini söyledi. Yayınlanan bildirininse özellikle de Nusret Cephesi’nden ‘mürtet’ diye bahsettiği için aslı olmadığını belirtti.

Irak ve Şam’daki İslam Devleti’nin resmi sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani dün yayınlanan konuşmasında şöyle demişti: ‘Devletin, Özgür Ordu ve Nusret Cephesi ‘nden kardeşlerine karşı yeni cepheler açması mümkün değildir."

Aynı sahte bildiride ISIS’in Reyhanlı saldırılarını üstlendiği de iddia edilmişti. Oysa ISIS’in yayınladığı resmi bildiriler arasında kesinlikle böyle bir açıklama bulunmamaktadır.

Haber Ara