Dolar

32,2688

Euro

34,8078

Altın

2.454,26

Bist

10.268,58

Kuzey Kore, 'acil görüşme hattı'nı kesiyor

Kuzey Kore'nin roket ve nükleer silah denemeleri ardından, Kuzey'in Pyongyang ile Seul arasındaki 'acil iletişim' hatlarını kestiği açıklaması eklendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 17:35:15

Kuzey Kore, 'acil görüşme hattı'nı kesiyor

BBC Türkçe'de yer alan habere göre: Kuzey Kore'nin roket ve nükleer silah denemeleri ardından Kore yarımadasında tırmanan gerilime Kuzey'in Pyongyang ile Seul arasındaki 'acil iletişim' hatlarını kestiği açıklaması eklendi.

Kuzey Kore'nin bu açıklaması, Seul'un, iki Kore'nin ortaklaşa faaliyet gösterdiği Kaesong sanayi bölgesindeki çalışmalarını askıya almasını izliyor.

Güney Kore, Pyongyang'ın nükleer denemeler ve füze geliştirmekte kullandığı kaynağı kesmek için Kaesong sanayi bölgesindeki çalışmaları durduracağını duyurmuştu.

Kuzey Kore ise Güney Kore'nin bu tavrını 'savaş ilanı' olarak gördüğünü ve Kaesong'u 'askeri bölge' ilan ettiğini açıkladı.

Kuzey Kore, Kaesong'daki Güney Kore şirketlerinin mallarına el koyma tehdidinde de bulundu ve güneyli işçilerin yerel saatle 17:30'a kadar bölgeyi terketmelerini istedi.

Güney Kore şirketleri Seul'un çalışmaları askıya almasından sonra zaten bölgedeki yöneticilerini ve stoklarını geri çekmeye başlamışlardı.

Ancak tsi ile 10:30'a denk gelen bu süre dolmasına rağmen bazı Güney Koreli işçiler Associated Press ajansına hâlâ Kaesong'da olduklarını ve Güney Koreli yetkililerden talimat beklediklerini söylediler.

sa_1

İki ülkenin işbirliği yaptığı ender noktalardan biri olan Kaesong sanayi bölgesi, Kuzey Kore için önemli bir gelir kaynağı.

Kuzey Kore topraklarında askerden arındırılmış alan yakınlarında bulunan sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Güney Kore şirketleri çalışanlarına yılda yaklaşık 100 milyon dolar maaş ödüyor.

KAESONG SANAYİ BÖLGESİNDE YAKLAŞIK 54 BİN KUZEY KORELİ ÇALIŞIYOR

Tehlikeli askeri durumlardan kaçınmayı amaçlayan acil görüşme hatlarından biri ordu ile diğeri de askerden arındrılmış Panmunjom bölgesindeki Birleşmiş Milletler komutanlığı ile görüşme imkanı sağlıyor.

Kuzey Kore 2013 yılında da Güney ile aralarındaki acil görüşme hatlarını kapatmış, ancak aralarındaki ilişkiler düzelince yeniden açmıştı.

Haber Ara