Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 21:09:46

Kuzey Irak'taki başkanlık krizi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, hiçbir zaman görevde kalmakta ısrarcı olmadığını belirterek, "Aynı zamanda 'yerini dolduracak kimse yoktur' gibi bahane ve iddiaları tamamen reddediyorum" dedi.

Barzani, yayımladığı Kurban Bayramı mesajında bölgedeki siyasi partilere önemli mesajlar verdi. Bayram arefesinde Kürt bölgesinin içinde bulunduğu siyasi duruma ilişkin açıklama yapmak istediğini belirten Barzani, zor bir dönemden geçilen bir zamanda başkanlık meselesini kriz haline getirmenin lüzumsuz olduğunu kaydetti.

Sorunun daha da derinleştirilmek istendiğine dikkati çeken Barzani, başkanlık süresi dolmadan önce üzerine düşeni yaptığını, seçim yapılmasını talep edip, siyasi sorumluluğunu yerine getirdiğini hatırlattı.

Barzani, "Hiçbir zaman görevde kalmakta ısrarcı olmadım. Aynı zamanda 'yerini dolduracak kimse yoktur' gibi bahane ve iddiaları tamamen reddediyorum. Ben yasaların üstünlüğünün farkındayım ve herkesten fazla yasaların üstünlüğüne saygı duymam gerekir. Artık benim kalıp kalmamam, başkanlık seçimi ve başkanın yetkileri tartışmasına dahil edilmesin. Çünkü bunlar birbirinden bağımsız konulardır" dedi.

Siyasi taraflardan krizi çözecek kararlar almasını isteyen Barzani, "Siyasi taraflar, başkanlık seçim sistemini ve yetkilerini 2017 yılına kadar netleştirsin ve yasayla garanti altına alsın. Ancak bu konudaki son karar halkın olsun. Seçime kadar devam edecek süreçte hangisi doğruysa o kararı alın. Bu görevde kalacaksam veya saygıdeğer başka biri bu görevi üstlenecekse başkanlık koltuğunu ona devrederim. Bütün partiler, siyasi taraflar ve parlamento üyelerinden talebim, toplasınlar ve en kısa zamanda bu sorunu çözsünler. DAEŞ ile mücadele ettiğimiz bu dönemde sorun daha da derinleşmesin" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, başkanlık krizinin halkı üzdüğünü, bölgede Bağdat ile yaşanan sorunlar, ekonomik sıkıntılar, sığınmacı meselesi, petrol fiyatlarının düşmesi ve DAEŞ terörü gibi birçok sıkıntıyla karşı karşıya olduklarını kaydetti. Barzani, böyle bir süreçte siyasi partiler arasındaki mutabakatla sorunların çözülebileceğini ifade etti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara