Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran- Hizbullah- Esed Üçgeninde Suriye

İran yönetimi Suriye rejimi ve Lübnan Hizbullah’ı ile yüksek seviyeli görüşmelerini arttırdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 14:34:29

İran- Hizbullah- Esed Üçgeninde Suriye

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İran Dışişleri Bakan yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 2 Eylül Çarşamba günü  Suriye rejimi Başbakanı Vael el Halki ve Dışişleri Bakanı Valid el Muallem ile Şam'da bir görüşme gerçekleştirdi.

Suriye devlet yayın organı el Halki'nin Tahran'a desteğinden dolayı şükranlarını sundu ve “Bu Esed rejimi üzerindeki savaşın etkilerini hafifletti ve adil olmayan ekonomik işgali engelledi” dedi. Şam'ın yaşadığı zorlukları ve İran'ın güçlü desteğinin altını çizen rejim başbakanı, Suriye-İran işbirliğinin Suriyelilerin gıda, tıbbi malzemeler ve petrol ihtiyaçları açısından öneminden övgüyle  bahsetti.

İran, Esed rejimine  ilk olarak 2013'ün Temmuz ayında, 3.6 milyar dolar kredi vermişti. Geçen sonbaharda aylar süren müzakereden sonra Tahran maddi yardım paketini genişletti. Bu dönem için verilen paranın miktarı onaylanamamışsa da Tahran'ın, Şam'In 6 milyar dolarlık talebine rağmen 1 milyar dolar verdiği düşünülmektedir.

Dışişleri bakan yardımcısı Emir Abdullahyan 2 Eylül Çarşamba günü ayrıca Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Beyrut'ta görüştü. Yaptığı açıklamada “Bölgedeki tüm ülkeler Siyonist rejimin komploları karşısında uyanık olmalıdır; Müslüman ülkeler  bazı grupların tedbirsizliği yüzünden savaş, aşırıcılık ve terörizm batağına düşmemeye dikkat etmelidir” dedi.

Geçtiğimiz ay İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Nasrallah'la görüşmüştü zira  Hizbullah'ın desteği Suriye'de Esed rejiminin hayatta kalması açısından hayati önem arzetmekteydi. Tahran bir yandan Hizbullah'la görüşürken diğer taraftan İran-Rusya arasında üst düzey siyasi müzakere teşkili girişimlerinde bulunuyordu. Aynı gün Suudi Arabistan, görüşmelere başlamadan önce Esed'in indirilmesinde ısrar ederek siyasi hareketleri baltaladı.

İran aynı zamanda Hizbullah ile askeri operasyonlarda koordine etti. Hizbullah güçleri Lübnan sınırından Şam'a doğru ilerledi, iki taraf da Suriye rejimini destekleyecek ve Esed düşerse bir tampon bölge kurulmasında yardımcı olacaklardı.

Emir Abullahiyan aynı zamanda Lüban'da yaşanan iç olaylar hakkında da fikirlerini veyan etti. O “İran her zaman Lübnan'ın ve bölgenin güvenlik ve istikrarını savunmuş ve Lübnan'ın ulusal birliğine önem vermiştir” dedi.

Eaworldview'de yer alan bu makale Melahat Kemal tarafından TİMETURK için tercüme edilmiştir.

 

Haber Ara