Dolar

32,3264

Euro

35,0746

Altın

2.300,17

Bist

8.994,25

HDP, milletvekili aday listesini YSK'ya sundu

HDP, milletvekili aday listesini YSK'ya sundu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-18 18:46:34

HDP, milletvekili aday listesini YSK'ya sundu
HDP, 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi için daha önceki aday listesini büyük ölçüde korurken, seçim hükümetinde yer almayı kabul etmeyen İstanbul Milletvekili Levent Tüzel listede yer almadı.

HDP, 1 Kasım genel seçimleri milletvekili aday listesini YSK'ya teslim etti. HDP Eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerindeki yerlerini korudu. Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yine İstanbul 1. Bölge birinci sırada, Yüksekdağ ise Van birinci sırada yer aldı.

Van milletvekilleri Remzi Özgökçe ile Selami Özyaşar ise yeni listede yer bulamadı.

İzmir 1. Bölge'de Ertuğrul Kürkcü birinci sıradaki yerini korurken, eski milletvekili Mülkiye Birtane ise ikinci sıraya konuldu. Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan İzmir 2. Bölge'de, AB Bakanı Ali Haydar Konca ise Kocaeli birinci sıradaki yerini korudu.

Adana'da Meral Danış Beştaş liste başı oldu, 7 Haziran seçimlerinde birinci sırada olan Rıdvan Turan ise ikinci sıraya kaydırıldı.

Aksaray'da Bircan Duman'ın yerine İsmail Doygun getirilirken, Ankara 1. Bölge birinci sıradan seçilen Sırrı Süreyya Önder yerini korurken, Ankara 2. Bölge'de ise Gezi olaylarında hayatını kaybeden ethem Sarısülük'in ağabeyi Mustafa Sarısülük birinci sıradan aday gösterildi.

Seçim hükümetinde yer almayı kabul etmeyen Levent Tüzel'e listede yer verilmedi.

HDP'nin Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Mersin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak milletvekilleri ise yerlerini korudu. Eski HEP Genel Başkanı Feridun Yazar Şanlıurfa 6. sıraya getirildi.

Aydın'da Filiz Koçali yerine Doğan Erbaş konuldu. Batman'da ilk sırada Ali Atalan 4. sıraya kaydırılırken, yerine Ayşe Acar Başalan getirildi. Raci Bilici ikinci sıraya, daha önce ikinci sıradaki Saadet Becerikli ise üçüncü sıraya konuldu.

Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy birinci sıradaki yerine korurken, ikinci sıraya Mahmut Demirel, üçüncü sıraya ise Hatice Kavran getirildi.

Bolu'da 7 Haziran aday listesinde üçüncü sırada yer alan Güner Yavuz, Edirne'de daha önce 3. sırada yer alan Sedat Zımba bu kez birinci sıraya konuldu.

Çorum'da Şeref Karataş, Düzce'de Neriman Birgül Hakan, Erzincan'da Hasan Ulucan, Eskişehir'de Işık Polat, Hatay'da Servet Kavukoğlu, Isparta'da Bahadır Çopur, Karabük'te Sadık Uçak, Karaman'da Sami Acar, Kastamonu'da Seçkin Kır, Kilis'te Kasım Kısa, Kütahya'da Özcan Kılıç, Manisa'da Mustafa Avci, Nevşehir'de Kevser Yalçın, Niğde'de Hamza Özkan, Ordu'da Atilla Aytemur, Osmaniye'de Hatice Betül Çelebi, Samsun'da İlhan Cüre, Sinop'ta Ayşegül Kafkas, Sivas'ta Semra Temel, Tekirdağ'da Umut Işık, Uşak'ta Cengiz Güven, Yalova'da Cemil Elden, Yozgat'ta Kerem İşler, Zonguldak'ta ise Filiz Stephenson ilk sırada yer buldu.

Gaziantep'de Celal Doğan'ın yerine daha önce ikinci sırada yer alan Mahmut Toğrul ise 1. sıraya konuldu. Van milletvekili Yurdusev Özsökmenler ise Gaziantep ikinci sırada yer aldı. Celal Doğan ise İstanbul 2. Bölge'de liste başı oldu.

Konya'da ise daha önce üçüncü sırada yer alan Hüseyin Özkan birinci sırada yer buldu.

Siirt'te, Milletvekili Kadri Yıldırım birinci sıradaki yerini korurken, ikinci sıradan milletvekili seçilen Hatice Seviptekin'in yerine ise Besime Konca getirildi.

İstanbul 1. Bölge'de 9. sırada aday gösterilen Hülya Avşar ismi ise dikkati çekti.

HDP'den, aynı seçim bölgelerinden yeniden aday gösterilen bazı milletvekilleri, tartışmalı şekilde gündeme gelmişlerdi.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, 2 Eylül'de, Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde güvenlik güçlerine saldıran terör örgütü PKK mensuplarının arasında bulunan ve çatışmada etkisiz hale getirilen "Destan Rüstem" kod adlı Sıdıka Yıldız'ın cenazesine katılmış, Yıldız'ın cenazesini HDP ve DBP'li yöneticilerle beraber belediye binası önüne kadar taşımıştı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ziya Çalışkan 31 Temmuz'da Adana'nın Pozantı ilçesinde teröristlerin İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına düzenlediği ve 2 polisin şehit edildiği silahlı saldırı sırasında ölü ele geçirilen Ali Baybariz adlı teröristin Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde toprağa verilişine katılarak, "Dünya bunu anlıyor ama bu devlet anlamamıştır, kabul etmemiştir. Bugünlerde yaşadığımız çatışma ve savaş bunu gösteriyor. Toprağa verdiğimiz her yiğidimiz and olsun gençliğimiz, kadınlarımız, bunu onur ve şeref yükü olarak taşıyacağız ve bu şehitlerimize layık olacağız" demişti.

HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, 7 Ağustos'ta Twitter mesajında, Silopi'de PKK'ya yönelik operasyonları "devlet terörü" olarak nitelemişti. Öztürk, "Silopi'deki devlet terörünü lanetle kınıyorum. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadesine yer vermişti.

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ise 8 Haziran'da günü Muş'ta partisince düzenlenen seçim kutlamasında, köy korucularını hedef alarak söylediği "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (Kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz" sözleri, basında geniş yer bulmasının ardından Twitter'dan yayınladığı mesajında, "Muş Sungu'da köy korucuları tarafından Kalaşnikof ile tehdit ve darbedilmem sebebi ile şahsıma ve mücadeleme yapılan bu saldırı, söylemlerimin sertleşmesine sebebiyet vermiştir. Kişilere ithafen kullanmış olduğum söylemlerden ötürü tüm halkımızdan özür dilerim" ifadesini kullanmıştı.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, 1 Haziran'da CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında, PKK'nın terör örgütü olmadığını savunarak, "Özellikle şunu belirtmek isterim; PKK bir terör örgütü değildir. Bahçeli'nin bunu artık bilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da partisinin Nusaybin'deki bir etkinliğinde "Bu savaş zalim ve mazlumun savaşıdır. Bu halk için canını veren çocuklarımızı savunmamız gerekir. Demokratik hakkımızı her alanda birliktelikle ortaya koymamız gerekir" açıklamasını yapmıştı.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın, PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarının savaş uçakları tarafından bombalanması Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 26 Temmuz'da düzenlenen protesto eyleminde yaptığı konuşmada, "PKK, Türkiye'yi ve Ortadoğu'yu güller bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış ve halk hareketidir. Eğer PKK Türkiye'yi güller bahçesine çevirmek istemeseydi, PKK'nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar. Ateşle oynuyorsunuz, bu anlaşılmaz tekçi, zihniyetçi iktidar hırsından vazgeçin" demesi, tepkilere yol açmıştı.

Kars'ta 6 Eylül'de 3 araçta yapılan aramada "Kağızman ve Digor kırsalındaki bölücü terör örgütü PKK mensuplarına götürüldüğü" değerlendirilen çuvallar içerisinde ekmek, meyve, yağ ve temizlik maddesi gibi çeşitli malzemeler ele geçirilmişti. Araçlarda bulunan 8 kişi, ifadelerinin alınması için Digor İlçe Emniyet Amirliğine götürülmüş, burada yapılan kimlik tespitinde şüphelilerden birinin HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli olduğu ortaya çıkmıştı.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında "terör örgütüne silah temini" iddiasıyla fezleke hazırlanmıştı. Sarıyıldız'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na gönderilmişti.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, yaralanan teröristin sedyeye konulmasına yardım etmişti. Yaralı terörist, ambulansla kaldırıldığı Tunceli Devlet Hastanesi'nde ölmüştü. Önlü ve HDP Tunceli Milletvekili Edibe Şahin ile DBP'li Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, çatışmanın ardından kaldırıldığı hastanede ölen terörist Baran Çetinkaya'nın 10 Eylül'deki cenazesine katılmıştı.

Haber Ara