Dolar

32,3370

Euro

35,1947

Altın

2.246,83

Bist

8.718,11

Gümrük Bakanı Tüfenkci uyardı: GBL uyuşturucusuna dikkat edin!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci önceki gün uyuşturucu kaçakçılığına yönelik yaptığı değerlendirmesine GBL (Gamma-Bütirolaktan) tehlikesine dikkat çekti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 09:47:59

Gümrük Bakanı Tüfenkci uyardı: GBL uyuşturucusuna dikkat edin!

Habertürk'ten Nihat Uludağ'ın haberine göre gümrüklerdeki 2017 yılındaki kaçakçılık olaylarına ilişkin rakamları paylaşan Tüfenkci, yeni nesil uyuşturucu olan GBL'yle ilgili uyarıda bulundu.

Cinsel uyarıcı olarak kullanılan ve laboratuvar incemelerinde çok tehlikeli bir uyuşturucu olduğu belirlenen Gamma Bütirolaktan (GBL) bağımlılığı Türkiye'de hızla yayılıyor. İçkiye, gazoz ve meyve suyunun içine damlatılarak kullanılan GBL piyasada 200 TL'den satılıyor. Bir damlayla kullanıcıyı uyuşturuyor 2-3 damlasıyla bilinç kaybı ve baygınlığa yol açıyor.

Satıcıların genellikle göz damlası gibi ilaç kutularının içine doldurarak satışını yaptığı; kokusuz ve şeffaf bir renkte olan GBL'yle ilgili olarak uzmanlar, ‘bilinç kaybına neden olduğu' için, cinsel saldırı ve soygun vakalarında kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

‘TEMİZLEYİCİ' DİYE SİPARİŞ EDİLİYOR

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün yoğun çalışması sonrasında, 4 Temmuz 2016 tarihinde çıkarılan “2016/9019 sayılı kararname” ile yasaklı madde listesine alınan GBL Litvanya, Polonya ve Hong Kong gibi ülkelerden yurda kaçak olarak sokuluyor.

Gamma-Bütirolaktan'ın internet siteleri üzerinden jant temizleyicisi, lavabo ve fayans temizleyicisi, duş jeli gibi başlıklarla sipariş edildiği ve kargo yoluyla Türkiye'deki kullanıcılara gönderildiği belirlendi. Hızla yaygınlaşmaya başlayan GBL'ye karşı Türkiye de alarma geçmiş durumda.

İLK İSTANBUL'DA ELE GEÇİRİLDİ, KULLANICILARI POLİSİ ŞAŞIRTTI

Türkiye'de ilk olarak tespiti İstanbul Gümrük Muhafaza ekiplerince yapılan ‘Gamma-Butyrolactone' (Gamma-Bütirolaktan) maddesi ile ilgili olarak 17 ayrı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, piyasaya sürülmeye hazırlanan 32 kilo 704 gram GBL ele geçirildi ve 21 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, mühendis, mimar, bilgisayar mühendisi gibi meslek gruplarından kişilerin bulunması ise polisi şaşırttı. GBL'nin yurtdışında da kullanımının oldukça yaygın olduğu öğrenildi.

GBL'NİN TIP ÖĞRENCİSİ İNGİLİZ KURBANI HESTER

İngiltere'de tıp fakültesi öğrencisi Hester Stewart (21), 2009 yılında, ‘parti uyuşturucusu' adıyla da bilinen GBL'yi kullandığı için can verdi. ABD'li erkek arkadaşı Anthony Morrison ile internetten sipariş ettikleri ilacı kullandıkları gecenin sabahında bilincini yitiren Stewart, 6 Nisan 2009'da yatağında öldü. Sussex'te yaşanan olayın davasında ifade veren Morrison,”Sabah ona sarılmak istedim, gözlerine baktım iyi görünmüyordu. Paniklemeye başladım. Konuşmaya çalıştım ama cevap veremedi” demişti.

Ölen Hester'ın babası Dr. Alan Stewart, asıl üretim amacı boya çıkarıcı olan GBL'nin internette satılırken insan tüketimine uygun olmadığının açıkça belirtildiği konusunda savcıyla hemfikir olduğunu söylemişti.

Morrison ise Hester Stewart'ın ilacı alırken bir dilim mango ile yuttuğu ve ilacın etkisinden haberdar olduğunu mahkemede anlattı. Brighton'daki Royal Sussex County Hastanesi'nde danışman olan Histopatolog Dr. Andrew Rainey, Stewart'ın ölüm nedeninin; ilacın yarattığı GBL zehirlenmesi ve etanol etkisi ile alkolün birleş- mesi olarak açıkladı. Stewart Ailesi birçok ülkede tüketiminin yasak olduğu GBL'nin İngiltere'de de yasaklanması için kampanya başlatarak hükümete çağrıda bulunmuştu. Hester Stewart'ın ölümünün ardından İngiltere'de GBL, uyuşturucu kapsamına alınarak yasaklandı.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAK

GBL, ABD, İsveç, Polonya ve Avustralya'da uyuşturucu olarak görülemese de ‘hayati tehlike yaratan madde' kategorisinde ve üretimi kontrol altında. Kanada, Hong Kong, İsrail, Hollanda, Rusya, İngiltere'de ise almak, satmak, bulundurmak yasak ve buna uymayanlar hapis cezaları alabiliyor. İşte bazı ülkelerdeki GBL ile ilgili yasal düzenleme:

AVUSTRALYA: Uyuşturucu olarak değil sağlık açısından tehlikeli bir madde olarak sınıflandırıldı.

KANADA: Kontrollü uyuşturucu madde kapsamına giriyor.

ALMANYA: Uyuşturucu kanunlarında yer almıyor, ancak dağıtımı denetleniyor.

ABD: Kontrollü kimyasal madde olarak düzenlendi.

İSRAİL: 2007'den itibaren yasaklanmış bir madde olarak sınıflandırıldı.

İSVEÇ: Uyuşturucu olarak değil ama sağlık açısından tehlikeli madde olarak sınıflandırılmıştır.

HONG KONG: Amaç dışı bulunduran ya da kullananlara 7 yıl hapis cezası veriliyor.

HOLLANDA: İhracatı ve ithalatı, bulundurma, imalat, satış ve nakliyesi yasak.

RUSYA: 22 Şubat 2012'den bu yana psikotropik madde olarak sınıflandırıldı ve lisanssız alım satımında 20 yıl hapis talep ediliyor.

 

Haber Ara